tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Salată de fasole boabe

Radu Anton Roman: Salată de fasole boabe

21 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Acest fel de salată—destul de rar întâlnit pe mesele noastre—e bun la toate, şi la început, c-o ţuică rece şi un coş de pâine caldă, şi ca salată—garnitură la o friptură mai săţioasă.

În Orientul depărtat se face cu mentă, iar în Orientul depărtat al Orientului depărtat, adică în Brazilia şi în Mexic se face cu nişte ardei atât de iuţi, încât ţi se pare că în gură ţi-a erupt Popo(sic!)catepetl-ul şi nu-l mai poţi stinge nici cu tot Amazonul, Ucaiali şi Orinoco la un loc.

300 g fasole boabe

1-2 linguri de oţet

1 linguriţă cimbru uscat

1 linguriţă chimen pisat

2 foi de dafin

Sare, piper

1 ceapă

3-4 căţei de usturoi

1 roşie

1 linguriţă zahăr

1 lingură untdelemn (sau cât vă place)

Verdeaţă: mărar, tarhon (şi busuioc, spre Bihor)

Seara

Se pune fasolea la-nmuiat

Dimineaţa

Fasolea se fierbe în apă sărată cu foi de dafin, piper, cimbru şi chimen

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Bucate balcanice cu accent românesc. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

Taine

Împreună cu fasolea se fierb şi 200 g carne afumată (zeama devine mai gustoasa) care toacă pătrăţele şi se pune la salată.

Sos

Se toată usturoiul, roşia, seapa şi verdeaţa, se amestecă cu ulei, zahăr, oţet. Se scurge fasolea (zeama e o excelentă bază de supă), se amestecă cu pasta de mai sus. Sosul acesta crud şi simplu se poate combina, în afară de fasole, şi cu mazăre fiartă, bob şi linte, bame, conopidă şi chiar orez (în loc de carne afumată încercaţi însă cu piept de pasăre)

Unii mănâncă fasole în prima săptămână din Postul Mare, sa să nu facă bube. (Candrea)

radu anton roman reteta salata fasole