tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Sărmăluţe de praz

Radu Anton Roman: Sărmăluţe de praz

20 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

1-2 kg praz (după cum vă place mâncarea, mai ierboasă sau mai în sânge) sare, piper, 1 linguriţă miere jumătate pahar orez

Se spală şi se taie prazul—partea cea albă şi groasă—în bucăţi de lungimea unei ţigări ”Mărăşeşti” (spun asta pentru traducătorii mei din Anchorage şi Puntas Arenas). Se scoate miezul, lăsând un tubuşor de două-trei foi. Miezul se toacă şi se aşează strat pe fundul cratiţei bine unse cu unt. Se amestecă carnea cu ouăle, orezul, sarea şi piperul. Se umplu ţevile de praz şi se potrivesc în cratiţă. Se pun la fiert, pe foc mic, scăldate generos în supă de vită, vin, piure de legume şi un strop de miere. După 1 ceas, când zeama a mai scăzut, se trec în cuptorul încins, să facă faţă rumenă, vreo zece minuţele.

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Bucate balcanice cu accent românesc. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

Galbenă de Odobeşti scrie pe mâncărica asta cu miros tare, oltenesc, ghiduşă şi energică, cu neastâmpărul ei acid—răcoreşte şi împrospătează—cu linia de gusturi succesive, începând potenţează această combinaţie nonconformistă şi delicată, timidă fără niciun motiv (şi mai are verzuia Galbenă o calitate: îţi ia, la capătul nopţii, doar picioarele, lăsând capul limpede şi limba dreaptă-n gură)

radu anton roman sarmale reteta