tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Sărmăluţe în frunze de ştevie

Radu Anton Roman: Sărmăluţe în frunze de ştevie

5 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Ingrediente

• 20 – 25 frunze de ştevie

• 1 ceaşcã orez

• 2 morcovi

• 3 cepe

• 1 pahar bulion roşii

• 1 pahar untdelemn

• 1 lingurã fãinã

• 1 litru borş

• 1 legãturã mãrar verde ,

• sare, piper boabe şi mãcinat

Umpluturã:

• 2 cepe se toacã, se pun la cãlit în untdelemn, pânã se-n moaie

• Se rad morcovii, se adaugã la cãlealã, sã sfârâie câteva minute

• Imediat se pune şi orezul, sare, piper mãcinat, se stinge totul cu apã, se amestecã, se lasã sã fiarbã cam 1 sfert de orã

• Se opãresc frunzele de ştevie

Sos:

• 1 ceapã se toacã şi se pune la cãlit

• Se stinge cu bulion de roşii, se pune fãinã, amestecându-se bine

Amândouã:

• Se rãceşte orezul şi ce-i pe lângã el, dacã a înflorit cât de cât

• Se toacã mãrar, se amestecã în orez şi se umplu sãrmãluţele cu ce-a ieşit

• Se unge o cratiţã cu ulei, se aşazã sãrmãluţele

• Se toarnã sosul şi borşul, boabe de piper, se pune cratiţa în cuptor, acoperit, circa 1 orã

Tare primãvãraticã mâncare naţionalã, nici nu ştiu dacã a apucat sã-nceapã postul Paştelui sau, înveninaţi de grasele nopţi de câşlegi ale iernii, ne concentrãm spre verdeţuri de cum le avem. Ce-aţi zice de o Mustoasã de Mãderat, de o Iordanã de Târnave, de o Ţârţârã de Cotnari, de o Crâmpoşie de Drãgãşani? Sunt vinuri curãţitoare şi vesele, spumegã-n ulcele ca pruncii scãpaţi prin curtea şcolii de la ora de religie! ªi apoi, de nu le bem acum, pânã dau cãldurile, când s-o mai facem, cã-n iunie va fi prea târziu, vor fi toate mai rele ca zeama de varzã în august.

Ajunul Bobotezei e ziua de post premergãtoare Bobotezei (5 ianuarie). În aceastã zi sunt excluse din alimentalie laptele şi brânzeturile, ouãle şi carnea. Alimentele obişnuite de post sunt (erau): grâul fiert, îndulcit cu miere şi amestecat cu miez de nucã (coliva), plãcintele umplute cu varzã (vãrzãrile), cu ceapã şi cu julfã (fierturã de fãinã de seminţe de cânepã), prunele fierte, borşul etc. În speranţa cã fetele nemãritate se vor cãsãtori, cã oamenii vor fi sãnãtoşi şi lipsiţi de necazuri în noul an, unele persoane ţin în aceastã zi Post Negru.

Ajunul Bobotezei e un timp ritual favorabil prinderii farmecelor şi descântecelor, observaţiilor meteorologice, Legatului Pomilor şi proorocirii viitorului. În aceastã zi nu se „dã pe datorie“, se evitã certurile, nu se bat copiii. (dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste an“)

sărmăluţe ştevie radu anton roman