tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Sărmăluţe moldoveneşti

Radu Anton Roman: Sărmăluţe moldoveneşti

12 dec 2017 comentarii

Ingrediente

Umplutura:

• 500 g carne porc tocatã • 500 g carne vacã tocatã

• 4 linguri orez • 2 cepe tocate şi cãlite

• 2 linguri unturã • sare, piper mãcinat, mãrar tocat • 1 lingurã unturã • 1 litru borş (sau cât sã acopere sarmalele)

• 1 ceaşcã bulion roşii (sau 1 borcan roşii în bulion, sau 1 kg roşii proaspete)

Varza:

• 1 varzã acrã, din care frunzele bune merg la sarmale, iar restul se toacã fideluţã

• câteva crenguţe cimbru

• Sãrmãluţele moldoveneşti se fac cât mai mici şi mai îndesate, din cãrnuri felurite

• Se pun în oala de pãmânt etaje de sarmale împãrţite cu straturi de varzã acoperitã cu roşii, iar între ele mai susurã parfumat şi cãte 1 rãmuricã de cimbru

• Ultimul strat e de varzã

• Se ţin în cuptor sau pe marginea plitei minimum 3-4 ore

• Se oferã cu mãmãliguţã

Roşiile la Moldova, se fac în multe locuri: La Uricani, la Vutcani şi Murgeni, la Iana, la Dealurile Bujorului şi Nicoreşti, la Coteşti, Panciu, Odobeşti, la Tutova şi Iveşti (precum vedeţi, cãlãtoria noastrã se apropie de sfârşit, suntem iar aproape de Dunãre).

Fiind vorba de sarmale, e sigur cã va fi noapte lungã, şi atunci mai uşor ne va fi cu o Bãbeascã Neagrã, vioaie şi proaspãtã, de Nicoreşti, de Dealurile Bujorului, de Coteşti.

Dacã vã ţin curelele, la Uricani, la Vutcani, la Vârteşcoiu se face Feteasca Neagrã, „fecioara de oţel“, cum am auzit pe cineva numind-o, cu respect, iubire şi fricã.

Şi mai sunt destule şi bune, Merlot-ul de la Dealurile Bujorului, Cabernet Sauvignon-uri la Uricani şi Coteşti, Pinot Noir la Panciu!

radu anton roman retete sarmale

Cristina Călin