tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Taina Crăciunului

Radu Anton Roman: Taina Crăciunului

18 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Pâinea de zi cu zi e sãrbãtoreşte împletitã şi împodobitã; devenind un simbol venerat. Privilegiat de datinã, şi, bineînţeles, mai îngrijit şi mai îndelung muncit decât pâinea, colacul se încarcã cu emoţia şi speranţa înnoirii, cu bucuria sãrbãtorii.

De Crãciun, în Valahia se face şi o turtã care aminteşte oarecum de anafura de Paşti. Ca şi bucãţica de pâine cu sare oferitã oaspeţilor, colacul şi turta de Crãciun poartã în ele mesaje de bunãvoie, de schimbare, de promisiuni fericite. Colacii de Crãciun sau Crãciunei, alimente sacre, se fac din aluat dospit şi sunt mâncaţi la mesele şi ospeţele rituale, dãruiţi colindãtorilor şi, prin pomanã, spiritelor morţilor.

Pot avea forme de cerc, potcoavã şi stea, închipuind Soarele, Luna şi stelele de pe Cer, de pãpuşã şi cifre (care reprezintã trupul diuinitãţii indo-europene şi creştine), de cerc umplut, fãrã gaurã la mijloc (reprezentând divinitatea neoliticã geomorfã) şi de diferite animale şi pãsãri sacre (taurul, pupãza etc.).

În raport de formã, denumire şi ornamente, de momentul oferirii, de perioada pãstrãrii şi contextul rito-magic al folosirii, Colacii de Crãciun reprezintã sacrificiul spiritului grâului, jertfa divinitãţii care moare şi renaşte, împreunã cu timpul, la Anul Nou, ocupaţia, vârsta, sexul şi statutul social al celui care oferã sau primeşte colaci, finalitatea activitãţilor agrare sau pastorale ale gospodarului, prefigurarea belşugului etc. Prepararea, urarea şi primirea colacului, ruperea şi utilizarea acestuia sunt momente ceremoniale de adãncã trãire spiritualã, încãrcate de numeroase practici şi credinţe preistorice. Prepararea Colacilor de Crãciun este unul dintre cele mai stabile şi mai respectate obiceiuri româneşti.

Turtele de Crãciun sunt un  aliment sacramental reprezentând spiritul grâului. Se fac în sudul şi estul României. Asemãnãtoare azimelor, au o compoziţie simplã: fãinã de grâu amestecatã cu apã cãlduţã şi sare, fãrã utilizarea fermenţilor. Aluatul se întinde în foiţe rotunde cu mâna sau cu fãcãleţul (sucitorul) şi apoi se coace pe plita sobei sau, ceremonial, pe fierul plugului încins pe jãratec.

radu anton roman craciunul