tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Tăiţei cu varză şi cartofi şi o mărturie de pe platourile de filmare

Radu Anton Roman: Tăiţei cu varză şi cartofi şi o mărturie de pe platourile de filmare

1 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Plantaţie de stuf (exerciţiu botanico-literar): iernile silvane, cu frig noduros şi greu ca loviturile de baros (asta a fost comparaţia previzibila) sau ca (încep noutăţile) urletele cumplite ale celui mai bun teve-producător din Romania (e clar că vorbesc despre Mişu Predescu) când cineva iese din scenariu şi intră aiurea în cadru (tablele lui Moise sunt vorbă neputincioasă pe lângă tunătoarele indicaţii de regie ale dimineţilor proteviste: pereţii vibrează îndelung, fetele fac pişu pe ele iar lumea din metrou strigă îngrozită că e cutremur), se măsoară (acesta e predicatul, subiectul, dacă mai credeţi în sintaxa noastră post-latină şi post-modernă, e iernile, îl găsiţi undeva pe la începutul frazei) - şi pierd de fiecare dată - cu ceva la fel de puternic, mâncarea de „laşte, picioci şi curechi“ (o persoană din zona, dascăl cu şcoală şi nelinişti poeto-semantice, îi învaţă pe copii că antonimul de la ger e oală cu tăieţei, cartofi şi varză, atunci scoasă din cuptor).

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Mâncăruri vegetale şi de post, gătite româneşte. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

 

Ingrediente

1 poală de „laşte” (tăieţeii laţi se fac la Cehu-Silvaniei din cinci ouă, un praf-două de sare şi o strachină de făină; aluatul, bine frământat ţi odihnit, se întinde foaie subţire „de poţi citi Gazeta Transilvaniei prin ea”, apoi se taie fâşii lungi ce se lasă la uscat până e nevoie de apetisantă lor intervenţie)
1 chil de cartofi
1 varză murată
1 ceapă
cela ulei (untură)
sare, boia, cimbru
1 ulcică de smântână

MOD PREPARARE

Tăieţeii se fierb în apă sărată (să nu se fleşcăiască), varza se taie... tăieţei şi se căleşte în ulei (untura, ca să fie şi gust, nu numai mâncare), cu cimbru şi boia destulă, cartofii se curăţă, se taie bucăţi şi se fierb, apoi se amestecă cu ceapă călită.

Fundul ceaunului se stropeşte numai cu un pic de grăsime (vă e clar că singurul nume al grăsimii în Ardeal e unsoare - adică untură) apoi se podeşte cu un strat de varză.

Survine, oarecum pe aşteptate, un rând de cartofi sfărâmaţi în ceapa călită, acoperit cu tăieţeii, bine scurşi, şi un ultim rând de varză.

Smântâna se toarnă peste mâncarea asta, şi se dă la cuptor, să se rumenească, apoi, la masă, se însoţeşte cu o cană de Iordană, atunci scoasă din butoi, limpede, bolborosind bucuroasă, stângace, ca o fată de la ţară care tocmai a aflat că o cere un baiat bun, de la noi, din Nigeria

 

radu anton roman reteta taitei varza cartofi