tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Ţelină cu măsline, mâncare de post dulce-amăruie

Radu Anton Roman: Ţelină cu măsline, mâncare de post dulce-amăruie

22 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Una dintre mâncărurile obişnuite de post ale verilor târgoveţe , dar şi o intrare agreabilă răspândită în Valahia mai ales, unde antichitatea, Bizanţul şi Balcanii au pătruns din timp cu toate ale lor.

Cartea mea, fiind doar o selecţie a celor mai răspândite şi tradiţionale feluri de mâncare românească, omite cu bună ştiinţă numeroase găteli ce, sigur, sunt de aiurea. De asemenea, am evitat în acest capitor repetarea multor mâncăruri (prea) oportuniste, ce se fac de obicei, ”de frupt” dar devin foarte facil, ”de post”, prin simpla eliminare a cărnetului, lactatelor şi oatelor. ţelina cu măsline şi altele sunt de asemenea o categorie ciudată, de mâncăruri neîncadrabile geografic, ce îmbină varza (prazul şi ţelina) băştinaşă cu capra (măslina) olimpiană.

(La Postul Crăciunului, pe 15 noiembrie, n.m) După masă, toate oalele se pun cu gura în jos, pentru ca să fie feriţi de orice pagubă cei ai casei. După lăsatul de sec se adună toate oasele şi resturile de mâncare, se pun într-o faţă de masă şi a doua zi se aruncă afară spre răsărit, zicându-se ”Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite!” Astfel se crede că vrăbiile, mai ales, nu vor strica ogoarele. (Pamfile)

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Bucate balcanice cu accent românesc. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

6 ţeline mici (1,5 kg)

6 roşii

4 cepe

1 ceaşcă de untdelemn

1 legătură mărar

1 legătură pătrunjel

Sare, piper, după gust

100 g măsline (luaţi-le negre şi zbârcite, să se umfle-n mâncare)

Ţelina se curăţă de coajă şi se taie felii rotunde, groase de 1 deget. Ceapa se toacă. Se pun împreună la prăjit în ulei, pe foc mic. Roşiile se taie cubuleţe. Când ţelina s-a muiat puţin, se adaugă piper, 1 cană cu apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 1 jumătate de oră. Dacă vreţi, scoateţi din vremea asta sâmburii măslinelor (dar sunt mai frumoase şi mai apetisante rotunde şi dursulii). Mărarul, pătrunjelul se toacă. Când mâncarea e aproape gata, se adaugă măslinele, să se umfle 5 minute—apoi se potriveşte de sare. E bună oricum, şi caldă şi rece, cu verdeaţă deasupra. La fel se face şi iarna, dar cu suc de roşii.

După aceeaşi reţetă balcanizată, gospodinele din Ploieşti fac o mâncare de morcovi foarte interesantă, dulce-amăruie, iar cele de la Braşov o tocană de cartofi cu măsline, bunuţă tare.

Taina stă în calitatea măslinei, care trebuie să fie oarecum veche, sărată, chiar cu fibrele sparte şi uscate, să poată primi zeama de la legume şi să dea în schimb gust amărui-sărat mâncării.  

post radu anton roman reteta