tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Tobă

Radu Anton Roman: Tobă

21 dec 2017 comentarii

Ingrediente

• 2 picioare porc

• 2 urechi

• 2 rinichi

• 1 limbã

• 1 inimã

• 1 jumãtate cap porc

• 100 g şoric

• 2 cãpãţâni usturoi

• 3 foi dafin

• sare, piper

• 1 bãşicã porc sau maţ gros de vitã

• 500 g carne slabã porc (cazãturi)

• Se pune seara bãşica sau maţul la muiat în apã rece

• Se spalã intens rinichii, se lasã în apã cu oţet peste noapte

• Capul, picioarele, urechile şi inima se fierb în apã – o parte carne douã pãrţi apã – cu ceva sare, foi de dafin şi piper, pânã se desprinde carnea de pe oase

• Limba, rinichii, şoricul şi carnea se fierb 1 orã, sau mai mult, pânã senmoaie

• Se curãţã limba de pieliţã

• Trebuie sã scadã, sã rãmânã câtã carne atâta zeamã (ba chiar şi mai puţinã zeamã)

• Se piseazã bine usturoiul

• Se taie toatã carnea feliuţe, bucãţele, dar cât mai lungã, sã dea bine la tãiere, şi se freacã, cât e caldã, cu usturoi, piper, sare, dupã gust

• Se umple bãşica (bine curãţatã şi spãlatã cu apã şi oţet) cu carnea tãiatã şi zeama îngroşatã

• Se coase bine şi se pune la fiert în apã sãratã un sfert de orã

• Se rãceşte puţin, se pune între douã scândurele, sã ia formã (de tobã!) eventual se afumã

TOBÃ CU SÂNGE

• Ca mai sus, dar în loc de zeamã se pune puţin sânge (sãrat, sa nu coaguleze).  Periniţa e un dans al sãrutului în noaptea de Anul Nou, reminiscenţã dintrun ritual orgiastic care exprimã – alãturi de excesele de mãncare şi bãuturã, de glumele şi expresiile licenţioase – starea neliniştitã de sfârşit de lume, de degradare şi moarte a timpului, urmatã de renaşterea lui. Încercaţi sã vã imaginaţi cum arãta „Periniţa“ dionisiacã acum mii de ani! n.a.)

E un ceremonial dramatic, sinonim cu jocurile de la priueghiul de înmormântare, unde participanţii „se pedepsesc“ sãrutându-se reciproc. Din contextul ceremonial antic al morţii şi renaşterii timpului la Anul Nou, Periniţa a migrat, amelioratã moral, şi spre petrecerile mai deosebite din ciclul vieţii (Nunta, Cumetria) şi din ciclul calendaristic.

Periniţa este un dans specific românilor (dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste ani“) Bunule Crãciunule, acum, la miez de sãrbãtoare, m-am gândit sã pun pe masã încã un dar, pe lângã ţuica fiartã şi tobã, un Sauvignon alb deTârnave, pentru cã e sec şi sever şi elegant ca un viconte scãpãtat.

TOBÃ DE ARDEAL

• 1 burtã de porc

• 1 limbã

• 500 g carne (fleicã)

• câteva fâşii de şorici

• 2 rinichi

• 2 urechi (vãrfuri)

• 1 lingurã sare

• 1 vârf cuţit piper mãcinat

• 1 linguriţã papricã

• 200 g slãninã (o bucatã lungã cât burta)

• Se taie toatã carnea, limba şi slãnina, fâşii, se dã cu piper, boia şi sare, se pun la fiert în apã puţinã, cât sã le acopere

• Se grijeşte burta

• Se umple burta bine, punând pe cât posibil fãşiile de carne, limba şi slãnina pe lung; se coase des, se înţeapã sã nu crape

• Se pune din nou la fiert în apã rece (sã fiarbã 1 jumãtate de orã de la primul clocot), dreasã cu 1 ceapã, 3 foi de dafin, 1 pahar vin, 1 linguriţã boabe de piper

• Se preseazã o zi înte douã funduri de lemn, e gata de Crãciun Anul Nou Civil e un scenariu ritual de înnoire a timpului calendaristic în perioada solstiţiului de iarnã (20 decembrie – 7 ianuarie), la moartea anualã a Moşului Crãciun –identificat cu zeul iranian Mitra şi zeul roman Saturn – şi la naşterea pruncului creştin Iisus. Mai mult de un mileniu, creştinii au sãrbãtorit Anul Nou Civil în ziua de Crãciun, în imediata apropiere a solstiţiului de iarnã: la Roma pânã în secolul al XVIII-lea, în Franţa pânã în anul 1564, în Rusia pânã în vremea ţarului Petru cel Mare, în Ţãrile Române pânã la sfârşitul secolului al XIX-lea. Amintirea acelor vremuri este încã proAspãtã,de vreme ce, în unele sate bãnãţene şi transilvãnene, ziua de 1 ianuarie se numeşte şi astãzi Crãciunul Mic.

(dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste an“)

radu anton roman tobă reţetă

Cristina Călin