tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman. Tocană de cartofi

Radu Anton Roman. Tocană de cartofi

24 feb 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Ingrediente

• 1 kg cartofi

• 2 cepe

• 5 roşii rãscoapte

• 1 linguriţã boia

• 1 legãturã usturoi verde

• 1 pahar de untdelemn

• 1 linguriţã chimen pisat

• sare, piper, cât vã place

• tarhon, cimbru

• Se curãţã cartofii, se taie îmbucãturi, se pun la fiert în apã cât sã-i acopere, cu sare, piper, chimen

• Ceapa se taie peştişori, se pune la cãlit în untdelemn cu boia

• Se taie mãrunt roşiile, se pun peste ceapa cãlitã

• Se toacã usturoi, pãtrunjel, tarhon, cimbru

• Cartofii fierb într-un sfert de orã, dupã care li se adaugã sosul de roşii şi verziturile tocate, şi se lasã sã mai dea în câteva clocote

• În sfârşit, pentru faţã, se mai presarã un pic de pãtrunjel verde

Mâncãricã de post la rãdãcinã, dar care, mai .ales în zonele ardelenescobucovino-cartofelifere, scoate glorios din varã curtea rãmasã prematur fãrã slãninã (c-a avut oameni la zidit gardul) şi-i salveazã gãinile de moarte nãpraznicã.

Mulţimea de miroase şi verdeţuri, sosul gros, bun de-ntins cu pâine fac tocana gustoasã, mai ales dacã-i mai pui şi o ceaşcã de smântânã, dacã ai (vacã) şi o legi de o carne bunã şi de o canã de vin „de boltã“. Numit în Ardeal şi „Californie“, „bolta“ e un vinuleţ acrişor, bizar colorat (roze-maro-verde) abia abia întãrit, dar plãcut la bãut datoritã fructuozitãţii. În zonele rãcoroase ale cartofilor, aceastã viţã cu coacere precoce, ce se întinde spre soare pe bolţi şi pe pereţii şurii, la adãpost, e, poate, singura soluţie „viticolã“ într-o ţarã de ţuicã (rachiu, palincã, horincã, vinars, ginars).

Postul negru în Bucovina înseamnã suprimarea totalã a alimentaţiei timp de 7 zile, câte o zi din 7 sãptãmâni succesive, pentru dovedirea şi pedepsirea rãufãcãtorilor (hoţi, tâlhari). Persoana credincioasã, de obicei o femeie „iertatã“, se autoclaustra într-o camerã întunecoasã, petrecea timpul în rugãciuni şi deplinã curãţenie trupeascã şi sufleteascã.

(dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste an“)

 

radu anton roman tocană de cartofi