tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman:Turtă de chimen, o reţetă specială pentru 8 noiembrie

Radu Anton Roman:Turtă de chimen, o reţetă specială pentru 8 noiembrie

8 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

În Transilvania se obişnuieşte să se facă în această zi (8 noiembrie, Năpustitul arieţilor, n.m.) turta arieţilor, arieţii fiind numele berbecilor despărţiţi de oi. Acum arieţii (dacă e sigur că „arieţi“, numele străvechi al bătăuşilor berbecuţi, vine de la grecescul Ares, zeul antic al războiului - şi e sigur - atunci tot atât de sigur e că limba română e cea mai frumoasă poveste de călătorie şi aventuri pe care o cunosc, n.m.) se amestecă din nou cu oile, şi cu acest prilej se face o turtă de făină de porumb sau de grâu, care, după ce se coase, se arunca între oi. Dacă această turtă cade cu faţa în sus, e semn că oilor le va merge bine când vor făta; dacă va cădea cu faţa în jos, se zice că le va merge rău. (Pamfile)

Ingrediente

200 ml iaurt
2 linguri de chimen
3 ouă
1 lingură de făină
piper
200 g urdă
2 linguri de muştar (adaugă, cine ştie în ce secol, cuconiţele de la Agnita)
300 g brânză telemea, uşor desărată

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Feluri din carne gătite româneşte. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

MOD PREPARARE

Se încâlzeşte cuptorul la foc potrivit un sfert de oră.

Se amestecă toate; piper, după gust

Se toarnă amestecul într-un vas care merge la cuptor, foc mic, 30 minute

Excelent aperitiv (nu uitaţi să puneţi pe masă şi o ceaşcă cu smântână) sau garnitură la o carne albă (de curcan mai ales)!

Iar brânza şi curcanul se înţeleg perfect cu un vin demisec de clasă. Aşa că—suntem în Ardeal!—aş încerca, într-o seară de toamnă, înainte să cadă frunzele nucului, un vin de Jidvei ori de Blaj, un Riesling, o perlă albă, unică.

Când bei vinul acesta elegant şi sec, pătrunzi într-o castă. Gustul bogat şi subtil îţi tatuează gura, te trezeşti cu bucuria de a fi fost îmbăiat ori cu sucul viril de suc de măceş, ori cu miezul ud de migdală verde, de fructe tropicale.

Riesling-ul e una dintre puţinele viţe intrate în România acum mai bine de un secol—chiar înainte de tragedia născută de filoxeră—pe poarta din faţă.

E un vin care nu s-a ancorat, penibil de epigonic, la carul triumfal al oenologiei europene, ci a performar, uneori strălucitor, în toată ţara. 

radu anton roman turtă reţetă