tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: varză clujască. O reţetă şi-o poveste.

Radu Anton Roman: varză clujască. O reţetă şi-o poveste.

30 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Din când în când, adolescenţa îmi face semn, pe neaşteptate, îmi strigă, hei, am existat, n-ai fost mereu doar un şontorog puhav şi mototolit! Prin vreo ospătărie de provincie, obscură, dar primitoare, o „căsuţă cu zorele“, o „tanti“, un fel de mătuşă a tuturor,îmi pune dinainte, zâmbindu-mi complice, de parcă aş fi fiu-său, venit de la curve sau de la serviciu (e acelaşi lucru) cratiţa cu singura mâncare a zilei, o varză „a la Cluj“.

Miroase de te înnebuneşte! E inconfundabilă, culorile stinse, straturile de carne, până şi felul în care stă lingura rezemată de un bulgare auriu de varză, totul se repetă, identic, de decenii.

Şi, abrupt, fără niciun semn, fără niciun avertisment, începe să curgă un film vechi. Privesc lumea, vara unui puşti străin, taberele aşa-numite de muncă pentru elevi („cadoul de vacanţă“ al „judeţenei de partid“), un soi de lagăre cumplite, concepute pentru a suplini dispariţia ţăranilor, dar mai ales pentru a reprima şi a stinge orice pâlpâire de spirit, de inteligenţă liberă, dar care nu reuşeau să stăpânească nicicum explozia de bucurie şi de speranţă a adolescenţei. Mă întorc în cantinele acelea sordide, dar înveselite de o copilărie flămândă de viaţă, deja tulburată de pubertăţi şi nelinişti, de acum patruzeci de ani (Doamne, cum s-au dus!). Retrăiesc sărăcia lucie a acelor vremuri, ignorată de nepăsarea proaspătă şi exuberantă a vârstelor crude... Şi apoi, ca o compensaţie modestă, dar irezistibilă, a mizeriei, de două ori pe săptămână, mereu aceeaşi varză „a la Cluj“, gustoasă, abundentă, dăruindu-se cu senzualitate unei foame de dihanii tinere, neîmblânzite.

Mă trezesc, de parcă s-ar fi aprins lumina în sala de cinema, mi s-a făcut brusc foame, o foame adevarată, de lup. Puştiul străin e acolo, sunt şi nu sunt amintirile mele. Sunt eu, dar cine sunt oare? Băiatul mă priveşte zâmbind, mă aşteaptă, de parcă ar trebui să-l însoţesc la prima sa întâlnire cu Delia Itu Welther, să trec din nou prin poarta aceea magică, neverosimil de caraghioasă, a primului „sărut“ – dinţii care se izbesc stângaci şi aproape dureros în întunericul sălii de cinema. Cer fericit şi încrezător o o farfurie cu varză „a la Cluj“, de parcă aş cere secretul, leacul suprem pentru tinereţea fără bătrâneţe.

Vinurile nobile ale Transilvaniei - Fetească Albă, Riesling Italian, Riesling de Rin, Traminer Roz, Pinot Gris, Neuburger, Furmint, Sauvignon Alb, Aligote, Chardonnay,Silvaner - (nu-l adaug şi pe aromatul de Muscat Ottonel că nu-i locul lui) - născute pe loc racoros, mai echilibrat şi mai umed decât cele din arşiţa seacă a câmpiei, au, din cauza (şansa!) aceasta, o frăgezime, o supleţe numai a lor.

Desprinzând din bobul de strugure, cu răbdare ardelenească, desigur, miresme mai ferme, mai bogate decât cele din zonele căldurilor extreme de câmpie, seci în bună parte, dar şi demiseci, sunt, poate, cele mai rotunde şi echilibrate vinuri albe din ţară, definindu-şi soiurile, fiecare în parte, ca un model („vin-şcoală“ cum le numeşte profesorul Pomohaci, „tatăl lor“).

La vărzuci cu carne, podgoria transilvană - Apold, Sebeş, Blaj, Jidvei, Mediaş (adica Ţara Târnave), Alba, Aiud, Lechinţa, Teaca, Silvania, Seini, Valea lui Mihai, Diosig, Biharia, Hălmeu - e gata, cu sticla la picior, pentru toate gusturile!

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Mâncăruri vegetale şi de post, gătite româneşte. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

INGREDIENTE

1 kg carne tocată porc

1 ceapă

1 ceaşcă mare de smântână

1 varză (dulce, murată)

2 linguri untură (ulei, dar dublu)

1 pahar orez

sare, piper

MOD PREPARARE

Se toacă ceapa, se înăbuşă în 1 lingură de untură împreună cu carnea - se mai pune puţină sare.

Varza se grijeşte (spală, curăţă, desărează dacă e cazul) se toacă, se pune la călit în untura; se stinge cu 1 căniţă de apă fierbinte.

Orezul se-nfloreşte în apa puţin sărată.

Când carnea s-a muiat bine, se amestecă cu orezul şi câteva linguri de smântână, se potriveşte de sare şi piper.

Se unge un vas cu untură şi se scaldă-n smântână.

Se aşază: strat de varză; smântână; strat de carne cu orez; varză; smântână; carne cu orez; ultimul strat e de varză şi smântână

Se dă la cuptor, o jumătate de oră şi mai bine.

 

 

 

radu anton roman varză a la cluj