tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Reţeta aluatului perfect pentru clătite apetisante
SWEET

Reţeta aluatului perfect pentru clătite apetisante

13 iun 2016 comentarii

Termenul de "clătită" a intrat în patiserie în secolul XIII. Acum, sunt pe gustul şi mesele majorităţii civilizaţiilor, care le servesc ca aperitive sărate sau pe post de deserturi. Astăzi, în multe ţări din lume este sărbătorită Ziua Clătitelor.

Clătitele sunt o specialitate bretonă, devenită cunoscută în toată lumea. Dulci ("crepes") sau sărate ("galette"), conţinutul acestora variază de la zahăr, dulceaţă, miere, ciocolată şi până la tot felul de combinaţii spectaculoase, precum  "crepes Suzette", clătitele flambate în lichior şi suc de portocale.

Original, clătitele se serveau cu cidru.

Cele mai apetisante clătite

Secretul: toarnă făina în formă de movilă în castron, apoi fă în mijloc o adâncitură în care să pui ouăle. Şi voila: aşa eviţi formarea cocoloaşelor. Făina de pe margini va aluneca spre centru şi se va amesteca treptat cu ouăle. La sfârşit, aluatul trebuie să fie neted şi omogen. Dacă totuşi cocoloaşele apar, trece compoziţia printr-o sită.

Personalizează-l apoi cu rom, Grand Marnier, calvados, vanilie, scorţişoară sau cacao. Poate fi însoţit de o garnitură, dar trebuie să fie foarte fină: coajă rasă de citrice, brunoise de fructe sau fructe uscate tăiate fin.

Lasă aluatul să se odihnească între 30 de minute şi o oră, ca să fie mai elastic, iar făina să se hidrateze perfect.

Încă un pont:  controlează perfect intensitatea căldurii. Dacă tigaia nu este destul de caldă, clătitele nu se prăjesc suficient, rămân albe şi sunt greu de mânuit. Dacă este prea încinsă, aluatul se coagulează, nu se poate manevra şi clocoteşte înainte de a fi întins.

Cele mai rapide clătite

Pune toate ingredientele într-un vas adânc şi mixează. Tehnica e rapidă şi simplă, dar tinde să întărească mai mult aluatul, aşa că trebuie să-l laşi să se odihnească mai mult. Berea şi cidrul îl pot face mai uşor, dar atenţie: pune mai puţin lapte!

Stilul clasic

Sparge într-un castron 4 ouă şi bate-le cu un vârf de sare, 50 grame de zahăr tos şi opţional un strop de esenţă de vanilie. Într-un alt vas, pune 250 grame de făină în formă de movilă, apoi fă în mijloc o adâncitură, în care adaugi ouăle. Amestecă ouăle cu făina. Treptat toarnă câte 50 ml de lapte din cei 500, pe măsură ce făina îl înghite. Amestecă cu telul fără să bruschezi aluatul, ca să nu devină prea consistent. Vino şi cu de 50 grame de unt topit, iar când aluatul este gata, trece-l printr-o strecurătoare fină şi lăsă-l să se odihnească 60 de minute la frigider.

Toarnă un polonic mic de aluat de clătite într-o tigaie încinsă, unsă cu ulei, şi cu o mişcare de rotaţie rapidă, repartizează-l uniform pe fundul tigăii, înainte să se coaguleze. Când s-a făcut, întoarce clătita şi prăjeşte-o şi pe cealaltă parte .

Clătitele se aşază una peste alta şi se acoperă cu o farfurie ca să se răcească mai încet. Umiditatea le menţine moi. Sau poţi pune farfuria la bain-marie, ca să rămână calde toate.

Trebuie doar să-ţi trimiţi imaginaţia la joacă şi să alegi cu ce le dai gust aparte şi culoare. Ai nenumărate posibilităţi: afine, căpşuni, mere, gutui, piersici, dulceţuri, gemuri, somon, brânză, bacon şi lista poate continua.

clătite aluat clătite reţete clătite