tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Reţeta faimoaselor chifteluţe în sos roşu ale Donatellei Arpaia
HOT

Reţeta faimoaselor chifteluţe în sos roşu ale Donatellei Arpaia

24 oct 2018 comentarii

Vedetă de televiziune în America şi proprietara mai multor restaurante în New York, chef(a) de origine italiană Donatella Arpaia Stewart este supranumită şi “regina chifteluţelor”. Pasiunea pentru acest fel de mâncare i se trage din copilăria petrecută într-un mic sat din Italia, pe vremea când aromele mâncărurilor gătite de bunica ei, cu ingrediente luate direct din natură, îi încântau simţul mirosului şi papilele gustative. În prezent, ea a făcut publică reţeta şi secretele care transformă chifteluţele într-un delicios fel de mâncare. Iată varianta rapidă, pe care o poţi face şi tu acasă.

Ingrediente:

10 - 12 porții

aproximativ 8 felii groase de pâine veche de o zi, rupte în bucăţi

1 kg de carne de vită, macră, tocată

5 căţei de usturoi, tocaţi marunt

½ ceasca de patrunjel, tocate fin

1 ou mare, bătut uşor

1 ceaşcă Parmezan (Galbani, la recomandarea Donatellei), ras

1 - 1 ½ căni Mozzarella (Galbani Premio, la recomandarea Donatellei), tăiată cuburi

piper negru, proaspăt măcinat

ulei de canola, pentru prăjire

sos marinara sau sos ragu, făcut în prealabil

Preparare:

Timp de preparare: 30 minute Timp de gătit: 15 minute

1. Pune pâinea într-un castron şi adaugă suficientă apă caldă, pentru a o acoperi.

2. Lasă pâinea să se înmoaie timp de 5 minute, întorcând-o pentru a se umezi uniform. Stoarce-o apoi uşor, pentru a îndepărta cât mai multă apă şi aşază bucăţile de pâine într-un vas mare.

3. Adăugă carnea de vită, usturoiul, pătrunjelul, oul şi ¾ din ceaşca de parmezan, apoi amestecă. Se condimentează generos cu sare şi piper.

4. Pe măsură ce frămânţi amestecul cu mâinile, clăteşte-te din când în când cu apă caldă, pentru a nu lăsa carnea să se lipească de mâini. Când amestecul este uniform şi neted, adică după cel puţin 5 minute, treci la pasul următor.

5. Cu o lingură, ia o porţie de carne tocată şi, cu mâinile umede, formează o minge între palme. Apasă un cub de Mozzarella în carne, apoi rulează din nou, până când amestecul de carne îmbracă în întregime cubul de brânză.

6. Aşază chifteluţa astfel formată pe o foaie de copt sau sau o tavă şi procedează la fel cu cu restul de carne şi brânză. Se vor obţine aproximativ 30 de chifteluţe mari.

7. Umple o tigaie până la jumătate cu ulei de canola şi pune-o pe foc mare. Când uleiul este destul de fierbinte, vei vedea bulele care se formează la fundul tăvii.

8. Chiteluţele se pun în tranşe: lasă uşor în ulei 8 - 10 chifteluţe, evitând supraaglomerarea lor. Acestea ar trebui să fie doar pe trei sferturi scufundate în ulei.

9. Redu focul la mediu şi prăjeşte chifteluţele, întorcându-le o singură dată, până când devin ferme şi aurii. Foloseşte o lingură cu găuri pentru a transfera chifteluţele într-un castron.

10 Serveşte cu sos marinara sau ragu şi presară chifteluţele cu pătrunjel şi parmezan. Poftă bună!

Sfat: Dă focul mare între fiecare tranşă de chifteluţe puse la prăjit, pentru a te asigura că uleiul este fierbinte atunci când pui chifteluţele în el.

Totul a început în Italia

"Când mă gândesc la verile mele din Toritto, mă gândesc la mirosurile, aromele şi culorile mâncării şi naturii", spune Donatella Arpaia despre vacanţele copilăriei, pe care le petrecea împreună cu bunicii ei în micul sat din sudul Italiei.

"Îmi amintesc de mirosul de pâine coaptă în cuptoare construite în secolul al şaisprezecelea. Cazanele cu sos de roşii care fierbeau şi cartofii copţi, de către bunica mea, în cărbuni. Smochinele la fel de mari ca perele şi dulci ca bomboanele… Acum îmi doresc ca toţi oaspeţii mei să experimenteze mirosurile, culorile şi aromele la fel cum le-am trăit eu în timpul acelor veri din Italia".

Crescând în restaurant

Tatăl Donatellei a fost un imigrant de primă generaţie din Italia. A muncit din greu, pornind ca un busboy (cea mai de jos poziţie din industria de catering) şi deschizând în cele din urmă propriul restaurant în New York City. Donatella a învăţat să iubească mâncarea încă de pe când era copil, crescând în restaurantul familiei. Patul ei era chiar aşezat alături de maşina de spălat vase, iar sunetul maşinii puse la treabă era cântecul ei de leagăn. Donatella spune că tatăl ei a învăţat-o despre frumuseţea tradiţiilor culinare italiene. "Tatăl meu a avut ochi pentru detalii, stil şi eleganţă. Am adus acel sentiment special de ospitalitate în propriile mele restaurante."

Urmându-şi îndemnul inimii

"Tatăl meu mi-a spus, după ce am obţinut diploma, că aş putea face orice îmi doresc."

Dar, după ce şi-a luat diploma de licenţă în drept, Donatella şi-a dat seama că de fapt ceea ce doreşte cel mai mult este să aibă propriul restaurant. "Practicam dreptul deja de trei luni şi stăteam la barul din restaurantul fratelui meu. Din anumite motive, avea nevoie de ajutor la intrare. Aşa că m-am ridicat şi am început să primesc oaspeţii şi să-i aşez la mese "

Oaspeţii au întrebat cine este frumoasa blondă care zâmbea la uşă. Apoi, ceva a făcut clic în mintea ei. Donatella ştia că nu va fi niciodată mai fericită decât este atunci când se află într-un restaurant.

"În cariera mea, am făcut totul în sens invers: asta este personalitatea mea. Am deschis primul meu restaurant la 25 de ani. Apoi am deschis un al doilea. Şi un al treilea. Apoi am început să apar în emisiuni culinare, la TV. După toate acestea, am mers în sfârşit la şcoala culinară."

Regina chifteluţelor

Poate cel mai bun rezumat al filozofiei de a găti a Donatellei este conceptul pe care îl are despre prepararea cărnii.  "Carnea este, pentru mulţi, cel mai dorit comfort food. Carnea este, pentru mine, amintirea copilăriei."

Donatella îşi aminteşte că, atunci când mama ei făcea chifteluţe, în bucătărie plutea mirosul de ierburi proaspete, de pâine umezită şi de carne de mânzat. Îşi aminteşte cum mama sa scurgea bine chifteluţele de ulei înainte de a face orice cu ele, chiar dacă era vorba de chifteluţe în sos. "Am folosit aceeaşi reţetă pentru a câştiga cupa Meatball Madness, la New York Food and Wine, doi ani la rând."

Astăzi, Donatella locuieşte la New York, acolo unde s-a mutat după facultate. Spune că nu-şi poate imagina că ar putea trăi în altă parte. "Îmi place energia, ritmul, oamenii. În plus, ca bucătar-şef, nu există un loc mai bun pentru a trăi." Donatella spune că este în mod constant inspirată de talentul imens din jurul ei. "În calitate de bucătari, trebuie să ne inspirăm unii de la alţii în mod constant. Aceasta este o afacere dură şi întotdeauna trebuie să devii mai bun în ceea ce faci. " Şi mai spune că, în lumea hranei, New York-ul este întotdeauna cu 10 ani înainte. "Este un paradis al iubitorului de mâncare!"

Foto: 123rf.com

Site-ul oficial al Donatellei Arpaia

 

retete new york italia chifteluţe donatella arpaia