tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Reţetă pastél de nata

Reţetă pastél de nata

6 iul 2017 comentarii

Deşi reţeta originală este secretă şi doar trei persoane o ştiu, vă prezentăm mai jos o versiune a celebrului desert portughez pastél de nata (pastéis de nata – la plural).

Ingrediente:

500 ml lapte gras

coaja întreaga de la o lămâie

1 baton scorţişoară

70 grame făină

485 grame zahăr

6 gălbenuşuri

600-650 grame aluat foietaj

Preparare:

Timp de preparare: Timp de gătit:

Ungeţi cu unt 2 tăvi de brioşe (24 forme). Într-un vas puneţi laptele, coaja de lămâie şi batonul de scorţişoară şi puneţi vasul la foc mic până când începe să fiarbă uşor. Îndepărtaţi de pe foc şi lăsaţi laptele să se răcească puţin. Îndepărtaţi coaja şi batonul din lapte.

Amestecaţi o treime de lapte cu făina până formaţi o pastă fină. Fierbeţi restul de lapte, după care adăugaţi pasta formată din făină şi lăsaţi pe foc amestecând continuu pentru 2-3 minute cu un tel.

Într-un alt vas puneţi zahărul cu 200 ml apă. Încălziţi uşor, la foc mic, până când zahărul s-a topit, iar apoi daţi focul mai mare şi fierbeţi pentru 4-5 minute până când siropul ajunge la temperatura de 108 grade Celsius (sau atunci când formează fire mici dacă luaţi puţin sirop între degete).

Treptat adăugaţi siropul în amestecul de lapte până când totul a fost încorporat şi obţineţi o textură similară smântânii. Adăugaţi treptat gălbenuşurile, amestecând constant. Puneţi amestecul deoparte şi acoperiţi-l cu folie alimentară (lipiţi-o de cremă).

Încălziţi cuptorul la 230 de grade Celsius. Întindeţi aluatul şi tăiaţi 24 de cercuri, după care puneţi în fiecare gaură a formelor de brioşe aceste cercuri de aluat. Apăsaţi uşor aluatul în interiorul formelor din centru către exterior.

Puneţi crema de lapte şi ou în fiecare formă, fără să le umpleţi complet, şi băgaţi tăvile la cuptor pentru 15 minute sau până când crema devine aurie.

Lăsaţi tartele să se răcească timp de 5 minute în forme. Cu ajutorul unei linguri scoateţi tartele din forme şi lăsaţi-le să se răcească pe un suport înainte de servire.

Poftă bună, gustartienilor! 

pastéis de nata