tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Sarmale tradiţionale în foi de varză acră, cu mămăligă şi hrean
HOT

Sarmale tradiţionale în foi de varză acră, cu mămăligă şi hrean

30 nov 2016 comentarii

S-a deschis sezonul de iarnă, al meselor pline cu bunătăţuri tradiţionale, iar sarmalele, gălucile, cum se numesc în Bucovina şi Moldova, sau sarme în Apuseni, nu pot lipsi.

Ingrediente:

400 gr carne de porc tocată

300 gr carne de vită tocată

2 cepe

2 pumni de orez

3 linguri de bulion de roşii

1 legatură de mărar

1,5 kg de varză acră

piper macinat + 6-7 boabe de piper

2 foi de dafin

cimbru uscat

200 gr de slănină afumată (sau ce afumatură preferi)

Preparare:

Timp de preparare: Timp de gătit:

Toacă ceapa mărunt şi pune-o la călit în puţin ulei, la foc mic, într-un vas acoperit, până când devine sticloasă. Adaugă orezul (2/3) spălat bine în apă rece si o lingură de bulion. Lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu. Mai pune o lingură de bulion şi lasă pe foc încă 2 minute. Într-un castron mare, larg, pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion, călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat şi mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine. Dacă varza este sărată, renunţă să mai pui sare. Desprinde frunzele de varză de pe cotor, taie nervurile mai groase, ia carnea cu o lingură şi rulează foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperi cu varză şi capetele sarmalei, pentru a nu ieşi carnea. După ce pregăteşti sarmalele, aşază-le într-o oală de lut sau în ceaun de fontă una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul acesteia, împrăştie o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt. După ce faci un strat de sarmale, pune deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceaşcă mică de apă şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupe şi 2 foi de dafin uscat. Continuă apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură şi din nou sarmale, până când le foloseşti pe toate. Deasupra ultimului strat de sarmale, pune un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi împrăştie o lingură de bulion. Completează cu apă până când aceasta depăşeste cu câţiva cm sarmalele. Se acoperă oala şi se pune la fiert, la foc mediu, cam 40 de minute. Verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi completează când este nevoie. Apoi dă focul mic şi mai lasă până când sunt gata, cel puţin încă o oră. Le poţi fierbe şi la cuptor, dar va dura ceva mai mult, minim 2-3 ore. Vor fi însă mai gustoase!

Sunt perfecte cu mămăligă, smântână, ardei iute murat sau hrean! Poftă bună, gustartienilor!

sarmale