tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Stracciatella alla romana, supa tradiţională a Romei
HOT

Stracciatella alla romana, supa tradiţională a Romei

31 ian 2017 comentarii

Stracciatella alla romana este o supă foarte populară în Roma, Italia. Numele provine de la stracciatella, care în italiană este diminutiv pentru straccia (fâşie, bucată).

Ingrediente:

1, 5 l supă de carne

4 ouă

50 g parmezan

1 praf de nucşoară

1 linguriţă coajă de lămâie

1 praf de sare

Preparare:

Timp de preparare: Timp de gătit:

Într-un bol, se bat bine ouăle, cu telul, apoi se amestecă şi cu parmezanul, nucşoara, coaja de lămâie, sarea şi piperul, până când compoziţia se omogenizează. Separat, într-o oală mai mare, toarnă supa de carne, de preferat făcută în casă, iar când începe să fiarbă adaugă în ploaie amestecul, pentru a se forma zdrenţe de ou. Continuă să amesteci, pentru a evita cocoloaşele. Supa este gata când se găteşte bine oul. Se serveşte cât mai caldă, cu o felie de pâine prăjită, peste care se adaugă parmezan.

Stracciatella alla romana este preparată în mod tradiţional dintr-un amestec de ouă bătute, parmezan, sare, piper, nucşoară, coajă de lămâie rasă şi câteodată griş. Toată această compoziţie se adaugă în ploaie, în supa de carne, amestecându-se uşor pentru a se forma zdrenţele de ou ("stracciatelle").

Supa se serveşte în castroane în care înainte se adaugă o felie de pâine prăjită cu parmezan pe deasupra. 

În vremuri de demult, stracciatella alla romana se parfuma cu măghrian. Alte reţete sugerează pătrunjelul. Americanii au adaptat reţeta cu spanac. 

Se obişnuia ca această supă să fie servită la masa de prânz de Paşte. 

Despre o supă similară, zanzarelli, a scris prima oară Martino da Como, în secolul 15, în manualul Arta de a găti. Era un preparat nelipsit de la banchetele generoase date de cardinalul Ludovico Travisan. Reţeta consta într-un amestec de ouă bătute, pâine şi brânză, ce se turna apoi în supa de carne cu şofran, când aceasta începea să fiarbă.

Sciusceddu, sciuscellu sau ciuscello vine din Messina, Sicilia, şi este considerată verişoara supei romane. De data aceasta, amestecul constă în ouă bătute şi ricotta, ce se adăugă supei cu perişoare din carne de viţel tocată, brânză caciocavallo, pesmet şi pătrunjel. 

Stracciatella alla romana este şi supa care a inspirat îngheţata cu acelaşi nume, creată în 1962, în nordul oraşului Bergamo.

 

 

stracciatella alla romana