tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Supă mexicană de pui cu fasole şi tortilla de porumb

Supă mexicană de pui cu fasole şi tortilla de porumb

27 iun 2019 comentarii

La noi, ar fi considerată mai degrabă o tocăniţă, dar ca să respectăm originile acestui preparat delicios i-am păstrat denumirea de supă. Bogat în proteine şi legume, aromat şi picant, este perfect atât în sezoanele reci, cât şi pentru un prânz sau o cină de vară. Pentru că felurile picante şi suculente îmbunăţesc circulaţia şi stimulează metabolismul, stimulează secreţia sucului gastric şi se digeră uşor.

Ingrediente:

4 porții

4 ceşti de apă

2 linguriţe de sare

3 jumătăţi de piept de pui fără piele

2 linguri de ulei de măsline

1 ceapă mică, tocată

1 ardei verde, tocat

4 căţei de usturoi, toaţi

4 căni de supă de pui

o conservă de 400 g fasole neagră, clătită şi scursă de apă

o conservă de 400 g fasole albă, clătită şi scursă de apă

o conservă de 400 g roşii cuburi

1 ardei iute verde

2 linguriţe de praf de chili

1 şi 1/2 lingurite de oregano uscat

1 şi 1/2 linguriţe de chimen măcinat

Preparare:

Timp de preparare: 15 minute Timp de gătit: 40 minute

1. Puneţi carnea de pui în apă, adăugaţi 2 linguriţe de sare şi lăsaţi la fiert până când carnea devine albă şi nu mai este nici o urmă de roz în mijloc (cca 15-20 minute). Se scoate carnea şi se dă deoparte.

2. Între timp, într-o cratiţă separată, adâncă, se încălzeşte uleiul de măsline la foc mediu. Se taie mărunt ceapa si ardeiul iute şi se pun la rumenit în uleiul fierbinte timp de 4 -5 minute, până când ceapa devine moale şi translucida. Se adaugă usturoiul în amestecul de ceapă. Lăsaţi un minut, amestecând continuu, până cand usturoiul începe să îşi lase aroma

3. Se adaugă în cratiţă supa de pui, fasolea, roşiile, praful de chili, oregano, chimenul şi sare după gust. Aduceţi la punctul de fierbere, reduceţi căldura la temperatură medie, acoperiţi cratiţa şi fierbeţi aproximativ 20 de minute.

4. Tăiaţi carnea de pui în fâşii mici. Adăugaţi puiul la mâncare şi presăraţi fâşii de tortilla la suprafaţă. Acoperiţi din nou cratiţa şi gătiţi încă 5 minute, până se înmoaie şi tortilla. Se serveşte caldă.

Pentru gustul complet al acestui preparat va exista o singură diferenţă majoră faţă de reţeta originală: gustul dat de tortillas de porumb.

Poate vă veţi întreba unde găsiţi tortillas de porumb? Nu veţi găsi peste tot, dar sunt destule supermarketuri, hipermarketuri şi magazine on-line în care le veţi putea căuta. Dar acestea nu vor avea acelaşi gust ca cele autentice.

Chiar dacă ţii la autenticitatea reţetei, tot nu le vei putea face acasă. Tortillas mexicane sunt de fapt nişte lipii la care se foloseşte făină de porumb în loc de făină de grâu, însă făina de porumb care se găseşte la noi nu seamănă cu cea pentru tortillas. La ei, făina pentru tortillas se obţine în urma unui proces mai complex, care oferă aluatului elasticitate.

La noi (şi, în general, în Europa) ceea ce numim tortillas se obţine din făină de porumb combinată cu făină de grâu, pentru a păstra această elasticitate, însă nu veţi obţine aceeaşi culoare galbenă şi aceeaşi aromă aparte de porumb. Chiar şi aşa, le vei putea folosi pe cele din comerţ în acest preparat. Sau poţi încerca să serveşti acest fel cu chipsuri de porumb.

picant mexican proteine metabolism