tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Supă picantă de morcovi cu linte: o reţetă de post plină de proteine.

Supă picantă de morcovi cu linte: o reţetă de post plină de proteine.

19 mar 2019 comentarii

Inspirată din India şi gătită în majoritatea zonelor orientale ale lumii, în diverse variante, această supă de linte cu morcovi vine cu o doză importantă de vitamine şi proteine, fiind foarte potivită pentru toţi cei care ţin diete vegetariene sau posturile religioase. Încearcă reţeta (este nu doar hrănitoare, ci şi gustoasă!) şi citeşte despre ingredientele care o compun.

Ingrediente:

6 porții

600 g morcovi, tăiaţi rondele subţiri

140 g linte

2 cepe

1,5 litri supă de legume, fierbinte

2 linguriţe seminţe de chimion

Un vârf de cuţit fulgi de ardei chilli sau boia iute

2 linguri ulei de măsline

câteva fire de pătunjel proaspăt (sau coriandru, dacă îţi place gustul)

Preparare:

Timp de preparare: 10 Timp de gătit: 20

1. Curăţă şi spală ceapa şi morcovii. Toacă ceapa şi dă morcovii pe răzătoare. Spală bine lintea, în câteva ape, până ce vezi că apa rămâne limpede.

2. Într-o oală de supă, pune o lingură de ulei de măsline şi adaugă ceapa şi morcovii, împreună cu fulgii de ardei iute sau boiaua şi lasă până când ceapa devine aurie şi sticloasă. Adaugă zeama de supă (sau, pur şi simplu, dacă nu foloseşti cuburi de supă sau nu ai în frigider o rezervă de supă stock, adaugă un litru şi jumătate de apă. În acest caz vei mai adăuga sare şi condimentele preferate de supă, în oală.) Adaugă şi lintea şi lasă pe foc mediu, la fiert, timp de 15 minute sau până ce lintea se înmoaie. Lintea roşie fierbe repede.

3. Separat, într-o crăticioară, pune cea de-a doua lingură de ulei şi căleşte seminţele de chimon timp de un minut, amestecând, până când seminţele încep să sară şi să-şi elibereze aromele.

4. Pune supa în boluri, presară cu seminţele de chimion rumenite şi cu frunze de pătrunjel, spălate şi tocate. În Maroc şi India, această supă se serveşte cu iaurt. Dacă nu ţii post sau dacă ai incluse lactatele în dietă, merită să adaugi la servire o lingură de iaurt: acesta va tăia din aroma picantă şi va completa de minune gustul lintei.

Deşi multă lume consideră că morcovii ar trebui consumaţi mai degrabă cruzi, un cercetător britanic a dovedit că aceste legume pline de vitamina A ne oferă mai mult dacă sunt gătite. Prin fierbere, morcovul devine mai uşor de digerat, iar, conform studiilor recente, în urma gătirii, aproape 60% din betacarotenul pe care îl conţine este asimilat de organismul uman, în timp ce dacă l-am consuma crud am primi doar 5% din vitamina A conţinută.

Lintea este o sursă binecunoscută de proteine şi fibre, iar cea roşie e mai uşor de digerat de către organism. De asemenea, mai conţine o întreagă listă de substanţe nutritive benefice: minerale precum fier, zinc, fosfor, magneziu, vitaminele B1, B5, B6 şi B9.

Cât despre mâncărurile picante, se ştie de mult timp că acestea stimulează circulaţia sangvină şi cresc temperatura corpului, având efecte benefice în diverse situaţii. Dacă însă ai probleme cu stomacul sau nu suporţi mâncărurile picante, înlocuieşte boiaua iute cu boia dulce. 

Foto: 123.rf

post proteine retete india dieta gatit oriental