ART

Tiramisu a devenit unul din principalele deserturi cu care oamenii asociază Italia. Reţeta este una destul de recentă, din anii ’60.
2 linguri cafea instant
2 linguriţe zahăr
120 ml vin Marsala sau lichior de cafea (opţional)
6 gălbenuşuri
135 grame zahăr pudră
85 ml vin Marsala (opţional)
2 linguriţe esenţă de vanilie
450 grame mascarpone
500 ml smântână dulce pentru frişcă
400 grame pişcoturi şampanie
cacao pudră pentru decorat
Fierbeţi 500 ml apă într-un vas şi amestecaţi cu cele două linguri de cafea instant şi, dacă folosiţi, vin Marsala sau lichior de cafea.
Lăsaţi amestecul la infuzat. Pentru umplutură, amestecaţi gălbenuşurile cu zahărul pudră într-un bol termorezistent pentru 2-3 minute. Puneţi bolul deasupra unui vas în care fierbe apă. Aveţi grijă ca bolul vostru să nu atingă apa din vas. Tot acum adăugaţi puţin vin sau lichior de cafea (dacă este cazul) şi amestecaţi bine, pentru aproximativ 5 minute, până când crema începe să se îngroaşe. Luaţi de pe foc, acoperiţi şi lăsaţi să se răcească. Adăugaţi apoi esenţa de vanilie. Puneţi crema de mascarpone într-un bol şi amestecaţi uşor cu o spatulă până se înmoaie puţin.
Adăugaţi apoi amestecul de gălbenuşuri şi amestecaţi bine. Într-un alt vas, bateţi frişca lichidă. Treptat adăugaţi frişca în crema de mascarpone şi amestecaţi uşor până când toată frişca a fost încorporată.
Poftă bună, gustartienilor!