tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Tiramisu clasic. O reţetă uşor de preparat
SWEET

Tiramisu clasic. O reţetă uşor de preparat

5 mai 2017 comentarii

Tiramisu a devenit unul din principalele deserturi cu care oamenii asociază Italia. Reţeta este una destul de recentă, din anii ’60.

Ingrediente:

8 porții

2 linguri cafea instant

2 linguriţe zahăr

120 ml vin Marsala sau lichior de cafea (opţional)

6 gălbenuşuri

135 grame zahăr pudră

85 ml vin Marsala (opţional)

2 linguriţe esenţă de vanilie

450 grame mascarpone

500 ml smântână dulce pentru frişcă

400 grame pişcoturi şampanie

cacao pudră pentru decorat

Preparare:

Timp de preparare: 20' Timp de gătit: 30', plus răcire

Fierbeţi 500 ml apă într-un vas şi amestecaţi cu cele două linguri de cafea instant şi, dacă folosiţi, vin Marsala sau lichior de cafea.

Lăsaţi amestecul la infuzat. Pentru umplutură, amestecaţi gălbenuşurile cu zahărul pudră într-un bol termorezistent pentru 2-3 minute. Puneţi bolul deasupra unui vas în care fierbe apă. Aveţi grijă ca bolul vostru să nu atingă apa din vas. Tot acum adăugaţi puţin vin sau lichior de cafea (dacă este cazul) şi amestecaţi bine, pentru aproximativ 5 minute, până când crema începe să se îngroaşe. Luaţi de pe foc, acoperiţi şi lăsaţi să se răcească. Adăugaţi apoi esenţa de vanilie. Puneţi crema de mascarpone într-un bol şi amestecaţi uşor cu o spatulă până se înmoaie puţin.

Adăugaţi apoi amestecul de gălbenuşuri şi amestecaţi bine. Într-un alt vas, bateţi frişca lichidă. Treptat adăugaţi frişca în crema de mascarpone şi amestecaţi uşor până când toată frişca a fost încorporată.

Pentru a asambla prăjitura înmuiaţi pişcoturile în amestecul de cafea uşor pe fiecare parte şi tapetaţi baza tăvii. Acoperiţi pişcoturile cu jumătate din crema de mascarpone şi pudraţi puţină cacao peste. Repetaţi procedura pentru un nou strat de pişcoturi, iar la final pudraţi din plin prăjitura cu cacao.
 
Înveliţi prăjitura în folie alimentară şi lăsaţi-o la rece pentru câteva ore. Scoateţi desertul din frigider cu 15 minute înainte de servire. Puteţi să îl păstraţi, acoperit, la frigider pentru 1-2 zile. 
 
Istoric
 
În traducere liberă, Tiramisu înseamnă ”ridica-mă” sau ”înveseleşte-mă” şi este, poate, cel mai popular desert din peninsulă. Originile acestei prăjituri sunt disputate între mai multe regiuni italieneşti, cum ar fi Veneto, Friuli Venezia Giulia sau Piedmont.
 
Potrivit legendei, desertul a fost creat iniţial de un cofetar numit Roberto Linguanotto, proprietar al restaurantului "Le Beccherie" din Treviso, şi ucenica sa, Francesca Valori, al cărei nume înainte de căsătorie a fost Tiramisu.
 
Reţeta tradiţională conţine o listă scurtă de ingrediente: pişcoturi, gălbenuşuri de ou, zahăr, cafea, brânză mascarpone şi pudră de cacao. În timp au apărut diverse variaţii, toate având ca principal ingredient mascarpone.

Poftă bună, gustartienilor!

cafea italia tiramisu