tap to open sidebar
tap to close sidebar

SPICY

Top 5 preparate exotice cu care să-ţi îmbogăţeşti cultura culinară
SPICY HOT

Top 5 preparate exotice cu care să-ţi îmbogăţeşti cultura culinară

29 mar 2019 comentarii

Din multitudinea de preparate exotice din întreaga lume care ne stârnesc imaginaţia şi pofta este greu să alegi, cu atât mai mult să faci un top. Cele cinci exemple alese de noi sunt însă printre cele mai gustoase şi se pot prepara chiar în propria bucătărie. Noi ţi-am recomanda, dacă vei avea ocazia să călătoreşti în ţările de mai jos, să le savurezi şi la ele acasă.

 

1. Chilaquiles, Mexic

Acest preparat tradiţional din bucătăria mexicană este adesea servit la micul dejun şi constă dintr-o bază de chipsuri tortilla uşor prăjite, peste care se toarnă salsa verde sau roşie, apoi se adaugă un ou prăjit. În funcţie de zona mexicană şi de preferinţa bucătarului, vei găsi, de asemenea, şi alte ingrediente sub oul ochi: carne de pui, brânză, smântână, fasole, ceapă. Dar nu este vorba de un simplu nachos îmbogăţit cu ingrediente: preparatul este amestcat până când chipsurile de porumb încep să se înmoaie, oul se sparge, iar ingredientele se contopesc. Este un preparat delicios, care îmbină o gamă largă de texturi şi arome pe o singură farfurie.

Mai poate avea smântână, brânză fresco, inele crude de ceapă, felii de avocado, carne de vită sau guacamole. Dar, la fel ca în cazul multor feluri de mâncare mexicane, variaţiile regionale şi familiale sunt destul de des întâlnite, aşa că, dacă vreodată vei călători în Mexic, aşteaptă-te şi la surprize. De obicei, chilaquiles sunt consumate la micul dejun sau brunch: de fapt, preparatul s-a născut din dorinţa de a refolosi la micul dejun tortilla şi / sau salsa rămase din seara precedentă.

2. Boo Paht Pong Karee (curry cu crab), Thailanda

În lumea gastronomiei, Thailanda şi curry-ul de crab sunt aproape sinonime. Curry-urile picante de crab, suculente şi în acelaşi timp consistente, au diverse varietăţi, conţin tot felul de ingrediente şi sunt preferate de mulţi turişti. Asta chiar în defavoarea tradiţionalului curry roşu şi verde, specific thailandez şi pe care îl găseşti pe toate drumurile. În preparatul cu crab prăjit, combinaţia delicioasă e dată de condimentele proaspete şi laptele de nucă de cocos adăugate la preparat. Poţi face şi în propria bucătătrie acest fel de mâncare, dar în cazul în care călătoreşti în Thailanda, nu uita să-l încerci.

3. Khachapuri (Adjari), Georgia

Khachapuri este un preparat georgian, de fapt o pâine specific locală umplută cu brânză, unt şi un ou crud. Versiunea Adjari din imagine are formă de bărcuţă, dar există şi alte tipuri de Kachapuri. Dacă doreşti să o mănânci ca un adevărat georgian, amestecă ingredientele calde, aşteaptă un minut, taie colţurile pâinii şi începe să le înmoi în amestecul de brânză, ouă şi unt. Preparatul are multiple variaţii, pâinea putând fi făcută şi sub formă ovală, pătrată, împletită sau chiar de plăcintă. Khachapuri este mai des gătit de femei şi de către persoanele în vârstă: nu se ştie de ce. Iar preparatul este popular şi în alte state ex-sovietice.

4. Dal Makhani (supă de linte), India

Dal Makhani este un preparat faimos în ţara yoghinilor. Originar din nordul Indiei, s-a răspândit treptat nu doar în ţara sa, ci şi în întreaga lume. Principalele ingrediente sunt lintea neagră, fasolea roşie, untul ghee şi smântâna grasă. Îţi dai seama, probabil, cât de consistent, dar şi delicios şi nutritiv este Dal Makhani. De regulă, este consumat cu pâine naan sau pita. Dar se poate mânca, foarte bine, şi cu o garnitură de orez alb.

5. Biryani, din Orientul Mijlociu, până în Asia

Biryani este un fel extrem de popular în Asia de Sud. Se prepară cu orez basmati şi carne de pui, de vită, creveţi sau carne de miel. Biryani cu miel este de obicei servit ca fel principal la nunţi şi ocazii speciale. Orezul aromatic basmati este gătit cu ceapă şi nuci, lângă care se servesc diverse bucăţi de miel, gătite cu condimente şi iaurt. Există şi varianta vegetariană de biryani, cu legume în loc de carne, preparate tpt în iaurt şi la care se mai poate adăuga mango şi un sos similar cu chutney.

 

 

 

 

cultura retete exotice top recomandare india asia georgia mexic