tap to open sidebar
tap to close sidebar

SWEET

5 lucruri pe care nu le ştiai despre ciocolată
SWEET

5 lucruri pe care nu le ştiai despre ciocolată

19 mai 2017 comentarii

Este unul dintre cele mai îndrăgite şi consumate alimente din lume. Sute de milioane de oameni îl savurează poate zilnic şi nu există copil care să nu fie topit după el.

Aţi ghicit, este vorba de ciocolată! Fie ca e dulce sau amăruie nu există om care să nu fi încercat preparatul realizat din boabe de cacao.

Iată câteva lucruri interesante pe care nu o să le vezi prea curând pe etichetele tabletelor de ciocolată:

1. La un moment dat a existat un râu de ciocolată

În 1971, când a apărut filmul Willy Wonka şi Fabrica de Ciocolată, personajul Augustus Gloop era cât pe ce să se înece într-un râu creat special din peste 55.000 de litri de apă amestecată cu ciocolată şi smântână. Din cauza smântânii râul de ciocolată s-a alterat destul de repede.

2. Ciocolata era folosită ca monedă de schimb

Pe vremea mayaşilor boaba de cacao era folosită ca monedă de schimb şi era considerată mai valoroasă decât praful de aur. Cultivarea boabelor de cafea era restricţionată, astfel încât valoarea lor nu scădea.

3. Ciocolata albă nu este ciocolată

Pentru a fi clasificat drept ciocolată adevărată, un produs trebuie să conţină pudră de cacao sau lichior de cacao. Ciocolata albă conţine unt de cacao în schimb. Cu toate acestea, ciocolata albă poate fi considerată ciocolată după standardele UE care prevăd ca aceasta să conţină minim 20% unt de cacao, 14% lapte praf, 3.5% grăsime din lapte şi nu mai mult de 55% zahăr.

4. Europenii adoră ciocolata

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Cacao, europenii reprezintă aproape jumătate din consumul mondial de ciocolată.

5. Poţi să mori dacă mănânci prea multă ciocolată

Ciocolata conţine niveluri ridicate ale unui stimulent puternic numit "teobromină". Otrăvirea cu teobromină poate provoca insuficienţă cardiacă, convulsii, leziuni renale acute şi deshidratare. Pentru a ingera suficientă teobromină ca să fie fatală ar trebui să mâncaţi 10 kilograme de ciocolată.

 

ciocolata