tap to open sidebar
tap to close sidebar

SWEET

SWEET

Churchkhela, un desert georgian tradiţional de Crăciun, dar care se prepară încă de la culesul viilor

20 oct 2018 comentarii Autor: Alina Miron

Probabil nimeni nu a auzit la noi, vreodată, cuvântul "churchkhela", dar este posibil să fi încercat la un moment dat acest desert. Dacă eşti obişnuit cu dulciurile pline de zahăr, probabil nu ţi-ar crea o impresie specială. În schimb, dacă vrei să alegi un desert natural şi îţi place să încerci preparate diverse, îl vei găsi surprinzător de gustos. Churchkhela, desertul naţional al Georgiei, este preparat doar din must, făină şi nuci.

Are nevoie de timp şi pregătiri repetate până să ajungă la acea formă de acadea pe care o poţi vedea în imagini.

Există mai multe tipuri de churchkhela, dar cele mai cunoscute sunt Kakhetian şi Imeretian. Kakhetian este preparat din nuci, care sunt înşirate pe un fir textil şi apoi înmuiate în must fiert cu făină. Pasta este atât de groasă încât poate îmbrăca nucile, dar nu se scurge de pe ele. Şirurile de Kakhetian sunt puse la uscat, iar după două-trei zile, se reia procesul de înmuiere, până ce nucile sunt bine învelite cu câteva straturi de cremă aromată. Imeretian este pregătit din alune.

Snacksuri georgiene

Churchkhela este o gustare nutritivă şi sănătoasă, care, datorită compoziţiei sale, are un efect pozitiv asupra stării de spirit şi oferă un plus de energie la orice oră. În plus, acest desert uscat poate fi depozitat pentru o lungă perioadă de timp şi este uşor de transportat.  

În Georgia, churchkhela este un desert obligatoriu pe masa de Anul Nou.

Iar dacă mergi vreodată în călătorie prin acestă ţară, e de ajuns să vizitezi orice piaţă din Georgia pentru a găsi cele mai variate sortimente, cu tot felul de fructe cu coajă lemnoasă şi siropuri diferite. În Tbilisi, poţi vizita magazinul «Badagi» situat nu departe de staţia de metrou Rustaveli. Se spune că aici sunt de vânzare cele mai delicioase churchkhela din oraş.

Foto: Alina Miron, Pixabay

desert craciun georgia dulciuri