tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

10 lucruri pe care nu le ştiai despre Prosecco

10 lucruri pe care nu le ştiai despre Prosecco

3 aug 2017 comentarii

Tot mai popular în ultimii ani, Prosecco a devenit băutura preferată a multora. Simplu sau în cocktail, Prosecco este un vin cu istorie, potrivit pentru orice ocazie.

Există un oraş numit Prosecco

Binecunoscutul vin spumant Prosecco, pe care îl cunoaştem şi îl iubim astăzi, a venit din satul Prosecco, o suburbie din Trieste. Denumirea "prosecco" este de fapt slovenă, de la cuvântul prozek sau "drum prin pădure" (înainte de a fi numită Prosecco, regiunea era cunoscută sub numele de Puccino). Astăzi, producţia Prosecco se extinde dincolo de micul sat, dar aici a început totul.

Prosecco este un vin cu istorie

Strugurele Glera, care a crescut bine în regiunea Prosecco şi a devenit baza pentru vinul spumant, a fost cultivat în Roma antică. De fapt, în opera ”Istoria naturală” (latină: Naturalis Historia), autorul Plinius cel Bătrân - care a murit în 79 d.Hr. - vorbeşte despre Julia Augusta, care spunea că ”îşi datorează cei optzeci şi şase de ani de viaţă vinului din Pizzino”. În latină este menţionat de fapt ”Pucino vino”, adică Puccino - Prosecco.

Prosecco are acum un DOC şi un DOCG, începând cu 2009

DOCG este de mai bună calitate, sau aşa se spune, şi mult mai mic decât DOC, format din 15 comune de podgorii, cu viţă de vie care creşte pe dealurile bogate în calcar. Ideea potrivit căreia este vorba de o calitate superioară vine din faptul că, datorită acestor dealuri abrupte, totul se face manual. DOC şi DOCG sunt în Veneto şi Friuli.

Probabil nu ştiţi principalii struguri din care se face Prosecco

Nu este la fel de faimos ca strugurii de şampanie sau oricare dintre varietăţile noastre preferate pentru vinurile albe. Se numeşte ”Glera” şi este cel care datează din epoca romană. Proseccco poate fi făcut şi cu Perera, Bianchetta şi Verdiso, iar unele persoane preferă Chardonnay, Pinot Gris şi Pinot Noir.

Prosecco nu este făcută cu metoda Champagne (Champenoise Méthode)

Un anumit tip de Prosecco poate fi făcut cu metoda clasică, cea a şampaniei (Conegliano Valdobbiadene în DOCG). Restul este realizat prin metoda ”charmat” sau ”metoda tancului”, în care cea de-a doua fermentare are loc în tancuri mari de oţel, şi nu în sticlă. În general, acest lucru înseamnă mai puţin contact cu drojdia sau sedimentele de drojdie, deşi un vinificator ar putea introduce în mod intenţionat pentru a crea un anumit profil de aromă.

Portofelul vostru trebuie să fie recunoscător pentru ”metoda tancului”

Deoarece fermentarea secundară prin metoda rezervorului este atât de eficientă, Prosecco este mai puţin costisitor în materie de producţie, astfel că preţul unei sticle este şi el mai mic.

Gustul este şi el mai bun datorită ”metodei tancului”

Doar pentru că e eficient nu înseamnă că această metodă produce vinuri simple. Prosecco este fabricat din struguri cu o aromă deosebită, iar această metodă ”mai curată” permite aromelor să strălucească în produsul finit.

În reţeta originală a cocktail-ului Bellini a fost folosit Prosecco, nu Champagne

Bellini s-a născut în 1948 la faimosul Harry’s Bar din Veneţia, unde un barman inteligent a inventat o băutură care conţinea piure de piersici şi vin Prosecco.

Nu toate vinurile Prosecco sunt spumante

Prosecco vine în trei niveluri de ”perlaj”, în esenţă un cuvânt pretenţios pentru bule. Există Prosecco cu cele mai multe bule, spumante, următorul, frizzante, şi cel de-al treilea, fără bule, tranquillo.

Prosecco nu a avut bule până în secolul al XIX-lea

Romanii l-au iubit, iar italienii au continuat să-l iubească, dar Antonio Carpenè a fost cel care a supus vinul alb unei alte fermentări pentru care Prosecco este acum cunoscut ca fiind un vin spumant. Crama Carpenè Malvolti a fost prima care a produs Prosecco-ul aşa cum îl cunoaştem astăzi.

prosecco