tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

14 feluri în care să găteşti un cartof şi lucruri mai puţin ştiute despre a patra sursa de energie alimentară

14 feluri în care să găteşti un cartof şi lucruri mai puţin ştiute despre a patra sursa de energie alimentară

20 oct 2016 comentarii

Originar din America de Sud, cartoful este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. După orez, grâu şi porumb, reprezintă a patra sursa de energie alimentară.

Cartofii sunt cultivaţi astăzi în peste 120 de ţări şi sunt consumaţi zilnic de peste un miliard de oameni.

Însă nu toata lumea i-a acordat credit umilului cartof de la bun inceput. 

În 1580, englezii credeau despre cartof că este toxic pentru om, riscând să răspândească lepra. În Franta, a fost considerat la început "plantă dăunatoare", folosind-o doar ca ornament. Antoine Augustin Parmentier a fost cel care în secolul XVIII a încercat din răsputeri să adauge cartoful în dieta oamenilor. În 1771, Academia de Medicină din Paris a recomandat folosirea lui. Parmentier, susţinut de Ludovic al XVI-lea, a promovat plantarea terenurilor cu cartofi la periferia Parisului, recomandând păzirea lor ziua pentru a îndemna populaţia să-i fure noaptea.

Astăzi există peste 4000 de specii de cartofi la nivel mondial, iar în 2010 China era cel mai mare producător de cartofi din lume.

Originile cartofilor prajiţi se trag din Belgia. În SUA au ajuns în 1801.

În 2011, cercetătorii britanici au anunţat descifrarea codului genetic al cartofului, sustinând ca va fi leguma viitorului şi va hrăni o populaţie care potrivit statisticii va ajunge la 9 miliarde de locuitori în 2050.

Cartoful, folosit în bucătarie pentru prepararea atâtor mâncăruri, are şi numeroase întrebuinţări terapeutice. Potrivit CSID, este bogat în apă, glucide, amidon, glucoză, fructoză, zaharoză, celuloza, protide, lipide, acidfolic, săruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul B, acid folic, vitamina C şi vitamina K. Cartoful are efect  cicatrizant, emolient, antiulceros, antispastic, antiacid, calmant digestiv, remineralizant, diuretic,efect hipotensor şi antihemoragic.

Cartofii conţin mai mult potasiu decât bananele.

Cel mai mare cartof care a intrat în Cartea Recordurilor cântărea peste 8 kg.

Unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din lume, Kevin Abosch, a vândut o fotografie cu un cartof pentru incredibila sumă de 1 milion de dolari.

Cu cartoful în farfurie, de la haute cuisine la comfort food, cei de la Food, People, Places au realizat o inedită călătorie culinară în care celebrează cunoscutul aliment. Un clip mereu actual.

cartofi