tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

5 moduri de a da gust bucatelor fără să pui sare

5 moduri de a da gust bucatelor fără să pui sare

16 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Nu există reţetă care să nu aibă în compoziţie puţină sare. Pe bună dreptate, am putea spune, pentru că sarea potenţează gustul ingredientelor prin eliberarea unor molecule care le face intensifică aroma. Chiar şi în deserturi se pune un praf de sare, pentru că amplifică gustul dulce.

Totuşi, există situaţii când sarea nu este tocmai indicată, aşa încât trebuie să găsim soluţii pentru a o înlocui. Vestea bună este că ne putem folosi de o mulţime de alte trucuri care ne ajută să facem mâncarea la fel de gustoasă fără să folosim niciun strop de sare.

Adăugă ierburi şi condimente

Metoda cea mai la încemână de a aroma mâncărurile este să le adăugăm condimente şi ierburi aromatice. Ai grijă să ai mereu în dulap câteva condimente, iar bucătăria ta poate fi mai atrăgătoare cu câteva ghivece în care să creşti ierburi aromatice. Pentru mai multă savoare ai putea să-ţi achiziţionezi şi un mojar în care să-ţi fac amestecuri proaspete de ingrediente.

Adaugă o picătură de oţet

Oţetul are calitatea de a scoate în evidenţă anumite arome din mâncare şi poate fi folosit atunci când găteşti un fel care pare fad. Nu trebuie să te gândeşti doar la oţetul din mere sau cel din vin. Există o mulţime de alte tipuri de oţet sau, dacă nu îţi plac cele din comerţ, îţi poţi face chiar tu. Poţi adăuga ierburi aromatice în sticlă şi, după un timp, vei avea un condiment nou cu care să îţi înobilezi mâncărurile.

Pune zeamă sau coajă de lămâine

La fel ca în cazul oteţutului, aciditatea citricelor poate scoate la lumină aroma din mâncăruri. Lămâia, limeta sau portocala au un gust familiar, ceea ce le face uşor de folosit pentru a da gust bucatelor. Se pot folosi pentru sosuri în timp ce fierb sau înainte de a fi servite.

Adaugă brânză răzuită

Brânza este sărată prin natura ei, aşa că este perfectă pentru potenţarea aromelor din diverse preparate. Alege sortimente tari, maturate, ca parmezanul sau pecorino. Nici nu trebuie să adăugaţi o cantitate prea mare pentru că efectul se simte după câteva grame.

Foloseşte usturoi, ceapă sau alte legume aromatice

La fel ca ierburile şi usturoiul, ceapa, prazul sau arbagicul au rolul de a scoate în evidenţă aromele din mâncare. Când vă apucaţi de gătit sotaţi în tigaie, unul sau mai multe dintre aceste legume. Dacă nu vreţi să puneţi sare folosiţi mai mul usturoi, ceapă sau praz decât cere reţeta.

 

sare condimente sfaturi