tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

Ce alimente nu trebuie să încălzeşti în cuptorul cu microunde?

Ce alimente nu trebuie să încălzeşti în cuptorul cu microunde?

23 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Cuptorul cu microunde poate fi un aparat extrem de util. Nu numai că ajuta la reîncălzirea alimentelor şi băuturilor, dar poate fi folosit chiar şi la gătit. Totuşi, anumite alimente nu trebuie puse niciodată în cuptorul cu microunde.

Ouă în coajă

Sub nicio formă nu trebuie să încerci să fierbi un ou la microunde. Pe măsură ce oul se va încălzi, presiunea din interior va creşte şi în cele din urmă va exploda.

Ardei iute

Capsaicina, substanţa care determină iuţeala ardeiului iute, se vaporizează când este supusă la temperaturile înalte din cuptorul cu microunde. Ardeiul nu va exploda, dar cu siguranţă vaporii rezultaţi ar trebui evitaţi pe cât posibil?

Laptele matern

Este o obişnuinţă ca mamele care alăptează să mulgă laptele şi să-l pună la congelator, pentru a-l da bebeluşilor mai târziu. Din cauza faptului că laptele se va încălzi neuniform, copilul se va frige.

Cană cu apă

Poate părea normal să încălzeşti la microunde o cană cu apă pentru ceai. Problema este că se va supraîncălzi fără ca apa să fiarbă şi atunci când vei amesteca se poate sparge.

Carne procesată

Nu este o idee bună să puneţi la microunde crenvurşti. Potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Food Control, aditivii alimentari din produsele de carne procesată duc la formarea de colesterol exidat, care pot provoca boli de inimă. Practic este o cale uşoară de a transforma o mâncare prostă într-una şi mai proastă.

Legume verzi cu frunze

Legumele vrezi cu frunze devin periculoase când sunt puse la cuptorul cu microunde. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Colorado, acestea pot produce scântei care duc la deteriorarea aparatului.

Uleiuri

Uleiurile nu sunt lichide, sunt grăsimi şi la tratament termic reacţionează ca atare. De aceea, nici nu se va încălzi şi nu vei face decât să pierzi timpul degeaba.

Orez negătit

Potrivit Agenţiei pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie orezul negătit pus în cuptorul cu microunde poate genera probleme de sănătate. Orezul poate avea anumiţi spori şi bacterii care nu vor fi ucişi de căldura din cuptor.

Pastele cu sos roşu

Cuptorul tău cu microunde va arăta foarte rău dacă vei încălzi în el paste cu sos roşu. Acestea vor sări în toare direcţiile şi în loc să mănânci vei sta să cureţi aparatul.

Broccoli

Potrivit unui studiu din 2003, publicat în Science of Food and Agriculture cuptorul cu microunde distruge toate nutrimentele din broccoli. Cel mai bine este să îl fierbi.

Pâinea

Este tentant să încălzeşti o felie de pâine la microunde, însă nu vei obţine decât o gustare tare, greu de mestecat, cu care nu vei mai putea face nimic.

Orice a mai fost reîncălzit înainte

Bacteriile sunt principalul motiv pentru care nu trebuie să încălzeşti mâncărurile de mai multe ori. Potrivit Agenţiei pentru Standarde Alimentare cel mai sigur este să încălzeşti un preparat doar o singură dată. 

alimente cuptor cu microunde