tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

Ce fructe să-i dai copilului ca să fie mai atent? Reţete pentru mic dejun şi gustare

Ce fructe să-i dai copilului ca să fie mai atent? Reţete pentru mic dejun şi gustare

16 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Copiii de şcoală primară pot să scape de problemele de deficit de atenţie dacă li se introduc în alimentaţie afine, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Reading.

Studiul a presupus ca un grup de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani să consume o băutură care are în compoziţie afine sălbatice, iar un alt grup a consumat un produs cu efect placebo. S-a constatat că cei care au băut sucul de afine au fost cu 9% mai atenţi decât ceilalţi fără să piardă din acurateţea rezolvării testului. ”Este pentru prima dată când observăm un efect pozitiv al flavonoidelor asupra copiilor”, a declarat Claire Williams, profesor de neuroştiinţe la Universitatea din Reading.

Afinele au fost asociate cu o serie de alte efecte pozitive asupra sănătăţii datorate conţinutului ridicat de antioxidanţi. De asemenea, studii anterioare au demonstrat că luptă şi împotriva inflamaţiilor, iar noua cercetare arată că şi la nivel cognitiv are efecte pozitive.  Flavonoidele se mai găsesc în ceai, cafea, ciocolată neagră, spanac, varză, salată şi alte legume cu frunze verzi, roşii, ceapă, castraveţi, fructe de pădure şi citrice, pătrunjel, cimbru, ţelină, şofran.

Nu este primul studiu pe care Universitatea din Reading îl face pentru a arăta care sunt beneficiile afinelor. Anterior au demonstrat că îmbunătăţeşte starea de spirit a tinerilor şi copiilor şi ajută memoria.

Afinele se pot folosi în diverse smoothieri care pot fi servite copiilor atât la micul dejun, cât şi drept gustare. Pentru că nu se găsesc tot timpul proaspete, puteţi folosi şi fructe congelate fără să vă fie teamă că îşi pierd din proprietăţi.

Smoothie de afine şi banane

Ingrediente

1 banană

100 g afine

100 g zmeură

150 ml iaurt

1 linguriţă de miere

4 cuburi de gheaţă

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează temeinic.

Smoothie de afine şi spanac

Ingrediente

100 g afine

1 banană mică

1 portocală decojită

300 g spanac

200 g apă

Mod de preparare

Toate ingredientele se mixează în blender.

 

alimentatie afine studiu reţete smoothie