tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

Cum faci diferenţa între peştele proaspăt şi cel vechi

Cum faci diferenţa între peştele proaspăt şi cel vechi

29 oct 2018 comentarii

Gustul peştelui proaspăt este de neînlocuit: fraged, uşor dulce, nu împrăştie miros neplăcut în bucătărie, aşa cum face peştele pescuit şi ambalat de mai mult timp. Cu toţii ştim că este sănătos să adăugăm în alimentaţia noastră peşte. De dorit, peşti mai mici, de la care riscul intoxicaţiei cu mercur este limitat. Pentru a beneficia la maxim de proprietăţile nutritive ale preparatelor din peşte, învaţă cum să alegi peştele proaspăt, de la un specialist în domeniu. VIDEO

Peştele proaspăt poate fi recunoscut cu ajutorul a trei simţuri principale: mirosul, simţul tactil şi văzul

Mirosul: peştele proaspăt miroase a apă de lac sau râu, iar cu cât este mai proaspăt, cu atât mirosul lui este mai curat. Dacă este abia pescuit, peştele de râu poate mirosi chiar a... pepene sau castravete. Fără glumă! Chiar dacă peştele este ambalat, mirosul de peşte vechi se poate simţi şi prin ambalaj, dacă îţi apropii nasul de acesta.

Simţul tactil. Dacă vrei să cumperi peşte ambalat, nu te sfii să apeşi uşor pe el. Carnea elastică, fermă, care îşi revine imediat după apăsare îţi semnalează că peştele e proaspăt, dar dacă aceasta este moale sau nu îşi revine după apăsare cu siguranţă a trecut ceva timp de când a fost pescuit şi ambalat.

Simţul văzului: Când cumperi peşte întreg, poţi vedea că e proaspăt dacă are ochii limpezi, clari, branhiile roşii, iar pielea cu solzii elastici şi strălucitori.

Ca să ţii mai bine minte cum alegi peştele proaspăt, ţi-am selectat şi un video (în engleză), pe care îl poţi urmări mai jos.

 

pesti peşte peşte proaspăt