tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

De ce esenţa de vanilie are un miros atât de atrăgător dar dacă o guşti direct din sticluţă este groaznică

De ce esenţa de vanilie are un miros atât de atrăgător dar dacă o guşti direct din sticluţă este groaznică

15 iun 2017 comentarii

Esenţa de vanilie este constituită în proporţie de 35% din alcool etilic, iar acesta are un gust astringent, înţepător.

Toate tipurile de whisky, dar şi alte băuturi distilate, conţin mai mult alcool, însă ele sunt tratate cu mare grijă, prin procese de îmbătrânire şi aromare treptată, care le diminuează astringenţa.

”Esenţa pură de vanilie”, pentru a figura pe etichetă sub această denumire, trebuie să provină direct din boabele de vanilie. Însă substanţa căreia i se datorează cu precădere gustul şi aroma boabelor este vanilina, iar chimiştii o pot produce mult mai ieftin decât planta în sine. Vanilina sintetică este destinată consumatorului de rând şi se foloseşte pentru aromarea aluaturilor, bomboanelor, îngheţatei şi a altor produse de acest gen. Absolut identică cu substanţa naturală, ea constituie ingredientul principal al tuturor substituenţilor vaniliei.

Esenţa adevărată de vanilie este mult mai complexă, nu conţine doar banala vanilină. În esenţa de vanilie naturală au fost identificaţi peste 130 de compuşi chimici distincţi.

Pentru unele utilizări, chiar mai bună decât aceasta poate fi o păstaie de vanilie, pe care o găsiţi într-un fel de eprubetă bine etanşsată, din sticlă sau plastic. Gustul şi aroma vaniliei sunt concentrate cu precădere în seminţele păstăii şi în special în lichidul uleios care le înconjoară. Pentru a obţine un efect maxim de la acest ingredient, crestaţi păstaia pe de-a lungul şi folosiţi doar seminţele, răzuindu-le cu muchia neascuţită a lamei unui cuţit.

Nici păstăile propriu-zise n-ar trebui aruncate, deoarece şi ele dau gust şi miros plăcut. Ţineţi-le îngropate timp de câteva săptămâni în zahăr tos, într-un borcan bine inchis, pe care îl scuturaţi periodic. Zahărul va căpăta aromă de vanilie şi îl puteţi folosi la îndulcirea cafelei sau la prepararea aluaturilor.

esenta de vanilie