tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

De ce vinul mai scump are un gust mai bun

De ce vinul mai scump are un gust mai bun

21 aug 2017 comentarii

Când vine vorba despre asta, cât de mult cheltuiţi pe o sticlă de vin afectează cât de mult vă bucuraţi de acest vin.

Potrivit cercetătorilor, creierul nostru este predispus să fie influenţat de „efectul placebo de marketing”.

Un studiu recent a constatat că acelaşi vin are un gust mai bun dacă are un preţ mai mare. În esenţă, cu cât preţul este mai ridicat, se creează o aşteptare crescută în ceea ce priveşte aroma vinului. Creierul nostru ne spune că lucrurile mai scumpe au un gust mai bun şi acest lucru devine realitate.

Acest studiu european a fost mic, cu doar 30 de participanţi (15 femei, 15 bărbaţi), dar experimentul a fost incredibil de detaliat. Participanţii au fost plasaţi în scanere RMN pentru a monitoriza activitatea creierului în timp ce beau vin şi primeau informaţii despre preţul vinului, fiind rugaţi să facă un clasament în funcţie de gustul fiecărui vin consumat.

Acelaşi vin roşu a fost servit participanţilor de trei ori printr-un tub, iar punctele de preţ au fost 3, 6 şi 18 euro. Fiecare gură de vin era din aceeaşi sticlă al cărei preţ era de 12 euro. Participanţii au declarat că vinul mai scump a avut un gust mai bun şi scanerul RMN a confirmat acest lucru.

Regiunile de procesare a gustului din creierul participanţilor au fost mai active cu vinurile presupuse a fi mai scumpe. Pur şi simplu, exact acelaşi vin are un gust mai bun atunci când credem că a costat mai mult, deoarece credem că ar trebui să aibă un gust mai bun.

vin studiu