tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

Ingredientul care face un pahar de whisky mai bun

Ingredientul care face un pahar de whisky mai bun

19 sep 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Gustul unui pahar de whisky triplu sec poate fi îmbunătăţit prin diluarea cu apă, pentru că prin acest procedeu aromele sunt scoase la suprafaţă.

De câte ori nu v-aţi supărat pe vreun barman că v-a îndoit whiskyul cu apă? O echipă de cercetători suedezi a scos la iveală faptul că apa este ceea ce trebuie într-un pahar de whisky pentru a-i sublinia gustul uşor afumat.  

Guaiacolul este substanţa responsabilă pentru aroma afumată din alimente şi băuturi, iar apa o ajută să se intensifice. Bjorn Karlsson, conducătorul studiului, a declarat că indicat ar fi ca apa să fie adăugată prima dată în whisky înainte de îmbuteliere. Diluarea poate fi făcută apoi şi în pahar pentru potenţarea efectelor. Apa va contribui atât la accentuarea mirosului, cât şi a gustului.

Apa potenţează aromele

În mod normal whisky-ul are o concentraţie de 70% alcool înainte de a fi pus la învechit în butoaie de lemn pentru cel puţin 3 ani. În timpul maturării, o parte din alcool se evaporă, rămânând până la final 55-65%. Înainte de a fi îmbuteliată, băutura este diluată cu apă pentru a ajunge o concentraţie de alcool de 40%, ceea ce îi schimbă total gustul, spune Karlsson. Procedura este necesară pentru a aduce băutura la un nivel de alcool care poate fi consumat fără probleme.

Descoperirea cercetătorilor suedezi este valabilă mai ales în cazul tipurilor de whisky produse în Scoţia, pentru că acestea au în compoziţie o cantitate mai mare de guaiacol. Evident, nu este nevoie să se adauge o cantitate mare de apă. Efectul se va vedea chiar şi după câteva picături. În definitiv este o chestie de gust şi fiecare poate pune câtă apă doreşte. Totuşi, trebuie luat în considerare faptul că sortimentele cu concentraţie alcoolică de până în 45% deja au fost deja diluate.

Suedezii spun că studiul lor se poate aplica şi pentru alte băuturi: cognac, lichior, rom sau gin.

Totuşi, există producători şi consumatori de whisky care spun că este un sacrilegiu să pui apă peste o băutură atât de bună. 

whisky diluare