tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

Inovează şi experimentează: 10 ingrediente pentru gusturi savuroase

Inovează şi experimentează: 10 ingrediente pentru gusturi savuroase

17 ian 2017 comentarii

Inovează în bucătărie şi încearcă mereu să experimentezi cu diverse ingrediente pentru a obţine gusturi deosebite.

Fenicul

Este una dintre legumele preferate ale italienilor, cu o aromă ce te duce cu gândul la lemn dulce şi anason. În peninsulă a fost cultivat încă din secolul XVII. Îl poţi pregăti la grătar cu dressing de măsline negre, este excelent gratinat cu smântână, nucşoară şi usturoi sau îl poţi combina în paste cu muguri de pin, sardine şi broccoli. Bucură-te de savoarea unui orez cu fenicul şi lămâie sau dă salatelor un gust deosebit cu această legumă vesatilă.

Lemongrass

Delicios de aromată. Lemongrass este o plantă foarte folosită în bucătăriile din Asia de Sud Est şi face pereche excelentă cu nuca de cocos, rezultând un gust savuros. Este potrivită la sosuri, băuturi, deserturi, preparate din carne de pui sau din peşte. În România este cunoscută ca citronela sau iarba lămâioasă.

Păstârnac

O aromă delicată şi dulceagă, descoperită pentru prima oară de greci, în antichitate. Se foloseşte des la supe, ciorbe, salate, sosuri, fie preparată în vapori de apă. Încearcă păstârnac la cuptor cu rozmarin, gratinat, supă de păstârnac cu curry sau cu fenicul, păstârnac cu ciuperci sălbatice şi parmezan.

Ghimbir

Plantă originară din Asia, ghimbirul este una dintre cele mai importante mirodenii cu care se făcea comerţ pe vremea marilor descoperiri geografice, odată cu inaugurarea drumurilor spre India. Este ingredient de bază în bucătăria indiană, folosit la condimentarea cărnurilor, deserturilor, salatelor şi pâinii. Încearcă pui sau vită cu ghimbir,  somon cu susan şi ghimbir, salată cu morcovi, avocado şi ghimbir, chifeluţe cu ghimbir.

Turmeric proaspăt

Consumată proaspătă, această minunată mirodenie indiană este mai puţin amară ca varianta uscată şi dă enegie supelor, tocanelor sau orezului. Atunci când cumperi turmeric proaspăt, ai grijă să fie tare şi cu coaja intactă.

Ridiche albă

Este uşor crocantă, perfectă în supe şi salate, cu o aromă bogată.

Goji

Colorate, gustoase, cu o valoare nutritivă foarte mare, goji nu ar trebui să-ţi lipsească din bucătărie. Le poţi consuma atât proaspete cât şi uscate. Sunt perfecte în iaurt, în laptele cu cereale sau merg foarte bine cu ciocolata de casă ori în salate.

Sfecla

Dulceagă şi cu o aromă pământoasă, este foarte potrivită în salate, orez, supe. Iar ciocolata cu sfeclă trebuie încercată măcar o dată în viaţă.

Sparanghel

Fiert, la grătar, la cuptor sau prăjit, sparanghelul este foarte versatil şi-l poţi folosi în atâtea reţete: îl poţi combina cu rodie în salate, sau cu brânză feta, este foarte gustos în plăcinte sau garnitură la friptură, este absolut delicios cu sos hollandaise sau îl poţi servi cu pancetta, roşii cherry şi anşoa.

Hrean

Aroma lui este foarte puternică, aşa că trebuie consumat cu măsură. Este perfect cu sushi, peşte, adăugat în humus, în sosul de guacamole sau în ketchup-ul făcut în casă. Îl poţi folosi şi în dressingul de salată sau în omlete.

condimente mirodenii