tap to open sidebar
tap to close sidebar

Testează-ți gustul

Legume de sezon în luna martie

Legume de sezon în luna martie

6 mar 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Luna martie ar fi trebuit să vină cu un pic de soare, dar lipsa lui nu trebuie să ne împiedice să ne bucurăm de fructele şi legumele de sezon. În cele din urmă vor veni şi temperaturile mai prietenoase nu are rost să ne necăjim doar dintr-atât!

Ce avem proaspăt, de sezon în martie? Nu foarte mult, având în vedere că clima de la noi nu permite prea multor fructe şi legume să se coacă. Totuşi, ne putem bucura de vegetale aduse de la distanţe nu foarte mari, dar unde temperaturile au fost mai prietenoase.

Anghinare

anghinare

Românii nu sunt foarte obişnuiţi cu anghinarea, dar după ce vor descoperi dulceţa ei naturală, cu siguranţă o vor introduce mai des în meniu. Se poate găti la aburi, se poate umple sau frige. Oricum, este delicioasă.

Sparanghel

În această perioadă sparanghelul proaspăt are un preţ accesibil şi de aceea este indicat să profitaţi. Fie că doar îl puneţi la grătar cu puţină sare sau ulei de măsline sau îl adăugaţi în risotto, supem salate sau omlete trebuie să vă bucuraţi de aroma lui.

Sfecla

Sfecla roşie este cea mai cunoscută la noi, dar mai există şi portocalie şi galbenă. Este atât de versatilă încât poate fi introdusă în orice meniu, de la salată la fel principal. Nu uitaţi că este excelentă în smoothie-uri alături de alte fructe sau legume datorită dulceţii sale.

Ciuperci

Ciupercile sunt o sursă nepreţuită de proteine, cu un aport caloric foarte mic. 250 g de ciuperci conţin doar 27 calorii. Puteţi să le folosiţi cu încredere la risotto, salate, piure, supe cremp, sotate. Orice variantă aţi alege, veţi avea un preparat delicios.

Praz

Prazul este folosit cu precădere în supe sau ciorbe, dar trebuie luat în considerare şi atunci când pregătiţi o salată sau când trageţi la tigaie legume. Un astfel de amestec poate fi folosit şi ca umplutură pentru clătite aperitiv sau drept garnitură pentru fripturi.

Mazăre

Consumată în general congelată, mazărea este o altă sursă de proteine de calitate. Chiar dacă necesită ceva timp curăţatul, mazărea proaspătă are savoarea ei de necontestat. De îndată ce aţi reuşit să umpleţi un bol cu bobiţe verzi şi suculente, puteţi face orice, de la supe la salate sau garnituri pentru fripturi.

Lobodă

Ciorba de lobodă este unul dintre vestitorii primăverii, aşa că nu ezitaţi să luaţi din piaţă câteva legături şi să vă apucaţi de treabă. Dacă nu vă place gătită în acest fel, mai puteţi să faceţi salate sau să o căliţi alături de alte legume. 

Urzici

Luna martie este singura în care vă puteţi bucura de beneficiile extraordinare ale urzicilor. Fiecare zonă din România are o reţetă specifică, dar cert este că absolut toate sunt delicioase.  

legume martie anghinare