tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

7 lucruri pe care nu le ştiai despre caviar

7 lucruri pe care nu le ştiai despre caviar

15 mai 2017 comentarii

Cândva destinat doar pentru regalitate, caviarul este o delicatesă tot mai rară.

În mod tradiţional, termenul ”caviar” se referă la icre de sturion sălbatic din Marea Caspică şi Marea Neagră (Beluga, Ossetra şi Sevruga). Sturionul, care există de cel puţin 250 de milioane de ani, a făcut parte din dieta omului din Europa Centrală şi de Est aproape încă de la apariţia sa.

Icrele de peşte sunt consumate în multe culturi şi ţări, dar chiar şi cele mai proaspete şi rafinate nu se apropie de gustul şi textura unice ale caviarului care îl fac atât de special.

Într-un interviu acordat foodrepublic.com, Alexandre Petrossian, de la compania de mâncăruri fine Petrossian şi nepotul uneia dintre primele persoane care au adus caviar în Franţa, a vorbit despre aceste delicatese, cunoscute în întreaga lume.

1. Caviarul este una dintre cele mai vechi delicatese

Înainte de stridiile proaspete, de şampanie, înainte chiar şi ca trufele să fie considerate delicatese, caviarul era râvnit de regi şi aristocraţi. Vechii greci, romani şi ţarii ruşi erau cunoscuţi pentru consumul frecvent de caviar.

2. Icrele de somon de pe sushi nu sunt caviar

Caviarul a fost iniţial recoltat de către pescarii ruşi şi persani din Marea Caspică. Termenul se referă la ouă nefertilizate de peşte de apă sărată, de la diferite specii de sturioni, printre care Ossetra, Sevruga şi Beluga. Aproape toate cele 26 de specii de sturioni au fost folosite pentru caviar.

3. Caviarul este evaluat după culoare, aromă, textură şi maturitate

Caviarurile cele mai fine şi mai scumpe sunt icrele mai mari, mai mature, care au o culoare mai deschisă. Caviarul de calitate inferioară este mai tânăr, cu o aromă mai puţin intensă de peşte, şi mai închis la culoare.

4. Caviarul este ca vinul

Pasionaţii de această delicatesă vor căuta mereu ”caviarul rezervat”, cel mai rar şi mai scump dintre toate. În Evul Mediu, multe ţări aveau legi care impuneau ca cel mai bun caviar să fie rezervat monarhiei. Caviarul rezervat ar fi acel caviar.

5. Caviarul este ca Prozac-ul

Din punct de vedere istoric, caviarul a fost prescris pentru a atenua depresia. Studiile recente arată că dozele mari de acizi graşi omega-3, caviarul fiind bogat în omega-3, pot atenua simptomele depresiei şi tulburării bipolare.

6. Caviarul este sonor

Când Petrossian angajează pe cineva, se asigură că persoana aceea are ureche muzicală. Sunetul unui caviar bun atunci când este ambalat este asemănător cu torsul unei de pisici.

7. Cel mai scump caviar cunoscut este de la un peşte de 100 de ani

Caviarul Almas, din icrele de sturion beluga iraniană de 60 până la 100 de ani, a ajuns la aproximativ 35.000 de dolari pe kilogram.

caviar