tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Ardei umpluţi de post

Radu Anton Roman: Ardei umpluţi de post

27 feb 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Pot fi umpluji cu orice, cartofi, fasole, ciuperci, vinete, varzã etc. – dar de obicei se foloseşte orezul, cã aşa ne-am obişnuit.

• 8 ardei graşi mari

• 3 cepe

• 1 cãpãţânã usturoi

• 1 kg roşii

• 1 ceaşcã orez

• 2 ceşti supã de legume

• verdeaţa: pãtrunjel, mãrar • sare, piper, zahãr, dupã gust

• 1 pahar untdelemn + 2 linguri pentru sos

• Se toacã ceapa, se cãleşte în ulei încins, se stinge cu supa de legume

• Se adaugã orez, usturoi, piper, sare, zahãr, 0,5 kg roşii

• Se lasã sã undeascã, acoperit pe foc mic, pânã se umflã orezul

• Se pregãtesc ardeii de umplut – se scot cotoarele, se spalã de seminţe

• Se umplu ardeii cu orez, se cãpãcesc cu felii de roşii

• Se unge o cratiţã cu ulei, se aşazã ardeii cu gura în sus, se cãptuşesc cu roşii, se pune puţinã apã, se dau la cuptor molcomit 20 de minute

• Se presarã verdeaţã

Pe la mânãstiri argeşene şi olteneşti, înainte de Sfânta Mãrie, maicile meştere şi rãbdãtoare fac o iahnie de fasole boabe scãzutã tare sau o prãjealã de cartofi cu roşii şi ceapã. Mai cãlesc şi nişte varzã cu piper ori toacã nişte vinete cu roşii şi usturoi şi cu d’astea umplu dumnealor ardeii. Apoi alãturã o socatã rece şi mustoasã de uiţi cã-i post şi mãnânci de te saturi, Doamne pãzeşte, şi ţi-e ruşine, da-i prea târziu şi nici nu e prima datã. Se spune cã sub Soc locuieşte un duh vrãjmaş care pãzeşte comorile îngropate sub el, nelãsând pe nimeni sã se apropie de ele. Dacã se încumetã însã cineva sã se apropie, este maltratat, i se sucesc picioarele, îi sunt strâmbate fãlcile. Locul din jurul Socului „nu este curat“. Aceastã credinţã este valabilã mai ales pentru Socul care creşte în locuri pãrãsite, unde se aruncã fel de fel de necurãţenii. De asemenea nu este bine sã se culce cineua sub un Soc, cãci îl pândesc nenorocirile.

 

radu anton roman ardei umpluţi de post