tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman:Mujdeiuri

Radu Anton Roman:Mujdeiuri

19 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Sosurile de usturoi sunt rãspândite în toatã lumea ( mousses d’ail! ) aşa cã s-au rãtãcit şi pe la noi vreo douã-trei variante.

I. Cel mai simplu şi mai sãrãcãcios: usturoi, sare, apã. Baza! La-ndemânã e sã cureţi o cãpãţânã de usturoi şi sã-i baţi cãţeii-n draci într-o „chisarniţã“ de lemn. Potriveşti o linguriţã de sare grunjoasã şi, când totul e o pastã lipicioasã,se adaugã apã. Merge la orice, carne, mãmãligã, peşte.

II. Când la pasta de bazã se adaugã o lingurã de oţet, o linguriţã de ulei de floarea soarelui şi o lingurã de mãrar tocat, se cheamã cã trecem prin Oltenia.

III. Pentru cã, în Transilvania dacã ajungem, lângã oarece ciolan afumat şi fiert, sigur „boreasa“ va pune în piuliţa enormã de alamã, pe lângã cel puţin douã cãpãţâni de usturoi şi sare, şi un pahar de smântânã, o lingurã de oţet de mere, o linguriţã de miere şi ceva tarhon bine tocat, proaspãt sau în oţet.

radu anton roman mujdei usturoi