tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Salată de boeuf

Radu Anton Roman: Salată de boeuf

24 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Deşi numele-i francez (salata de bou nu dã bine la urechile subţiri), iar mâncarea e fãcutã cu o clasicã mayonnaise, actul de proprietate se plimbã nesigur între Balcani şi mãicuţa Rusie. Francezii îi spun macedoine (şi nu salade de boeuf, cum ne-am fi aşteptat noi, conform bunelor noastre relaţii de prietenie şi reciprocitate!)

Cu toate acestea; nu e sãrbãtoare româneascã de toamnã-iarnã-primãvarã fãrã galbena, rotunjita salatã de boeuf, ornatã cu gogoşari roşii şi mãslinuţe, cum se cuvine.

Mâncare citadinã, salata aceasta e destul de pretenţioasã, cerând manufacturã rãbdãtoare şi devotatã (asta explicã, zic eu, de ce se face numai la ocazii).

Salata de boeuf dovedeşte grijã şi preţuire mare pentru meseni. Rãspândirea ei naţionalã a nãscut, în cãrţile de bucate şi pe meniurile cârciumilor, şi unele ciudãţenii hazoase: „salata de biof cu carne de pui şi parizer“, „salata de boeuf cu carne de vitã“ etc.

• 700 g carne de vitã (macrã: muşchiuleţ, pulpã)

• 700 g cartofi (din cei ce nu se sfãrâmã nicicum la fiert)

• 300 g castraveciori muraţi în oţet (sau mai puţin, dacã sunt prea acri)

• 500 g mazãre boabe

• 2 gogoşari muraţi pentru faţa interioarã şi 1 pentru cea exterioarã

• 3 morcovi mai mari

• 500 ml maionezã (cu sau fãrã lãmâie, cum vã place)

• sare, cât trebuie

• Carnea se pune la fiert, pânã se rasoleşte

• Cartofii se fierb şi ei, dar mãsurat, sã nu se pãtrundã de tot, ci sã rãmânã un pic cleioşi (ca pentru salatã); dupã aceea se curãţã şi se lasã sã se rãceascã

• Mazãrea, dacã e din cutie, o fierbeţi 5 minute: dacã e congelatã, se fierbe pânã se-nmoaie

• Morcovii curãţaţi bine se fierb cam 1 jumãtate de orã (sau chiar mai puţin) sã fie mai tari (fiecare chestie se fierbe separat, sã-şi ţinã gustul

• Castraveţii şi 2 gogoşari se taie mãrunţel, cam cât zarurile de table

• Se face şi maioneza, cã fãrã ea nu se poate

• Pe mãsurã ce legumele şi carnea au fiert şi s-au rãcit, se toacã şi ele zaruri

• Într-un castron pe mãsurã se amestecã bine salata cu trei sferturi din maionezã

• Se potriveşte salata muşuroi pe un platou, se rotunjeşte, se unge cu maioneza rãmasã

• Gogoşarul şi mãslinele se taie feliuţe şi vor orna aceastã lucrare de-o dimineaţã întreagã

Tainã: În loc de carne de vitã se poate face salatã şi cu carne albã de gãinã, curcan sau chiar peşte (şalãu, biban, ştiucãj ori chiar şi cu carne afumatã, salamuri etc.

Totul e sã fie o carne uscatã, fãrã grãsimi moi sau lichide, cã stricã tot. Se mai pot pune în salatã şi alte bunãtãţi fierte – ciuperci, albuş, conopidã, sfeclã roşie, varzã şi orice alte legume. ªi, desigur, ceva picant, cui îi place.

Intrare festivã, frumos coloratã şi pe dinãuntru şi pe din afarã, salata de bou merge cu un vin demisec uşor, alb, o Feteascã Albã de Târnave, parfumatã şi prietenoasã, sau de Coteşti, un pic mai energicã, sau un Aligote de Iaşi, condiţionat, dar nu bãtrân, cã nu dovedeşte.

radu anton roman salată de boeuf